Thali étkezés különböző étellel, mint basmati rizs, csicseriborsó curry, zöldségek, papad és menta chutney

Thali dél-indiai stílusban

A Thali egy gazdag, dél-indiai étkezési stílust képvisel, amely számos különböző ételt tartalmaz egy tányéron, mindegyik étel saját fűszeres, gazdag ízvilágával. A Thali az indiai kultúra egyik alapja, hiszen minden fogás az ízek, textúrák és színek harmóniáját tükrözi. A kókusztej, a csicseriborsó és a fűszerek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Thali étkezés autentikus dél-indiai élményt adjon. A friss koriander és menta chutney pedig frissítő ízélményt biztosít, amely tökéletesen kiegészíti a fűszeres főfogásokat.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Basmati rizs
100 g Csicseriborsó
150 g Zöldségek (sárgarépa, zöldbab, burgonya)
1 csokor Friss koriander
200 ml Kókusztej
1 ek. Fűszerek (kurkuma, garam masala, mustármag, kardamom)
2 ek. Ghee (tisztított vaj)
1 db Limoncello (friss citromlé)
2 db Sült papad
2 ek. Menta chutney
5 db Curry levelek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A basmati rizst öblítsd le hideg vízben, majd tedd fel főni 400 ml vízben egy csipet sóval. Főzd körülbelül 15 percig, amíg a rizs megpuhul és az összes víz elpárolog.

    A basmati rizs különleges illatát legjobban akkor érheted el, ha hagyod, hogy pihenjen 5 percet főzés után, mielőtt felhabosítanád.

    2

    A csicseriborsót áztasd be egy éjszakára, majd főzd meg sós vízben 45 percig, vagy amíg puha nem lesz.

    Ha gyorsítani akarod a főzést, használhatsz konzerv csicseriborsót is, ami már előfőzött.

    3

    A zöldségeket (sárgarépa, zöldbab, burgonya) vágd fel apró kockákra. Egy serpenyőben hevítsd fel a gheet, és tedd bele a curry leveleket, valamint a mustármagot. Amikor pattogni kezd, add hozzá a zöldségeket és pirítsd őket 5-7 percig.

    A curry levelek és mustármagok illata az ételt autentikus, dél-indiai ízvilággal gazdagítja.

    4

    Miután a zöldségek megpirultak, add hozzá a kurkumát, garam masalát, és egy kevés sót. Öntsd hozzá a kókusztejet, és főzd alacsony lángon 15 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    A kókusztej krémes állagot ad az ételnek, miközben enyhe édességet is kölcsönöz neki.

    5

    A menta chutney-t készítsd el úgy, hogy a friss mentaleveleket, joghurtot, citromlevet és egy csipet sót összeturmixolod.

    A menta chutney frissítő ízt ad a Thali ételhez, és segít enyhíteni a fűszeres ételek erőteljes ízét.

    6

    Tálald a basmati rizst egy nagyobb tányérra, majd rakd köré a főtt zöldségeket, csicseriborsót, menta chutney-t és sült papadot. Friss korianderrel díszítsd az ételt.

    A papadot ropogósra süsd, hogy még finomabbá tedd az ételt. A koriander frissessége kiemeli a fűszerek ízét.