Smørrebrød avokádóval és retekkel, frissen pirított rozskenyérrel tálalva

Smørrebrød avokádóval és retekkel

A Smørrebrød a dán konyha egyik legismertebb különlegessége, amely a 19. században vált népszerűvé Dániában. Eredetileg egyszerű munkaebédként szolgált, ma már a skandináv gasztronómia szimbóluma. A rozskenyér gazdag, diós ízvilága tökéletes alapot ad a friss és színes feltéteknek. Technikai tanács: a kenyér pirításakor figyelj arra, hogy ne száradjon ki, hanem csak kívül legyen ropogós, belül maradjon enyhén puha. Ahogy a pirított kenyérre kenjük az avokádókrémet és elrendezzük a retek karikákat, az élénk színek és friss illatok azonnal étvágygerjesztő hatást keltenek. Ez az étel tökéletes választás könnyű ebédre, piknikre vagy elegáns előételként egy skandináv tematikájú vacsorán. Ha még izgalmasabbá szeretnéd tenni, tehetsz rá egy kevés füstölt lazacot is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 20 perc
1000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Rozskenyér szeletek
2 db Érett avokádó
6 db Retek
2 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 ek. Olívaolaj
1 csokor Friss kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Pirítsd meg a rozskenyér szeleteket közepes lángon egy száraz serpenyőben vagy kenyérpirítóban, amíg ropogósak nem lesznek.

    Ha különlegesen ropogós textúrára vágysz, a kenyérszeleteket kenheted vékonyan olívaolajjal pirítás előtt.

    2

    Az érett avokádókat vágd félbe, magozd ki, majd kanalazd ki a belsejüket. Egy villával törd pépesre, majd keverd bele a citromlevet, sót és borsot.

    A citromlé nemcsak ízesít, hanem megakadályozza az avokádó barnulását is.

    3

    A retkeket alaposan mosd meg, majd vékony karikákra szeleteld egy éles késsel vagy mandolinnal, hogy egyforma, szép szeleteket kapj.

    A vékonyabb retek szeletek frissebb és roppanósabb élményt nyújtanak.

    4

    Kend meg a pirított kenyérszeleteket az avokádókrémmel, majd rendezd el rajtuk a retek szeleteket szépen egymásra fedve.

    Ha extra krémességre vágysz, az avokádókrémet keverheted egy kevés natúr krémsajttal is.

    5

    Locsold meg a tetejét egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg friss, apróra vágott kaporral.

    Az olívaolajat közvetlen tálalás előtt locsold rá, hogy a kenyér ropogós maradjon.

    6

    Tálald azonnal frissen, hogy megőrizze ropogós textúráját és friss ízét.

    Tálalás előtt 5 percre hűtőbe is teheted, hogy még frissítőbb élményt nyújtson.