Édes tejszínből készült krémes vaj kis edényben, rusztikus felületen

Édes tejszínből készült vaj – Krémes és természetes zsiradék a konyhában

Édes tejszínből készült krémes vaj kis edényben, rusztikus felületen

Vaj édes tejszínből egy hagyományos, természetes állati zsiradék, amelyet friss, pasztőrözött édes tejszínből köpüléssel nyernek. Színe világossárga, állaga kenhető, selymes, íze pedig enyhén édeskés és telt – mindez attól függ, hogy milyen minőségű tejszínt használtak az előállításához.

Az édes tejszínből készített vaj különlegessége, hogy nem fermentált, azaz nem savanyított alapanyagból származik, így lágyabb ízvilágot képvisel, amely kiválóan illeszkedik mind az édes, mind a sós ételekhez. Kiváló sütéshez, főzéshez, kenyérre kenve, vagy például sütemények, krémek, mártások alapjaként.

Előnyei az édes tejszínből készült vajnak

  • Természetes összetevő – csak édes tejszín szükséges hozzá, semmilyen adalékot nem tartalmaz.
  • Gazdag zsírsavakban – főként telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
  • A-, D-, E- és K-vitamin forrás – zsírban oldódó vitaminokat is biztosít.
  • Lágy ízű – jól harmonizál más alapanyagokkal, nem uralja az ételt.
  • Könnyen emészthető – természetes zsiradékként kíméletes a szervezet számára.

Felhasználás a konyhában

A vaj édes tejszínből kiváló választás sütemények, szószok, mártások, vajkrémek készítéséhez. Alkalmas sütéshez, pároláshoz, kenyérre kenve, vagy akár meleg italok (pl. vajas kávé) dúsításához is. A klasszikus francia és magyar konyha egyik alapvető zsiradéka.

Tárolási javaslat

Hűtőszekrényben 0–5 °C között tárolandó, jól zárható dobozban. Friss vaj esetén maximum 1–2 hétig tartható el, de fagyasztható is, így akár 6 hónapig is megőrzi minőségét. Fontos, hogy levegőtől és fénytől védve legyen tárolva, így elkerülhető az avasodás.

A vaj édes tejszínből a legtermészetesebb és legfinomabb módja a zsiradékbevitelnek – gazdag íz, krémes textúra, és valódi, adalékmentes alapanyag.

Tápérték 100 g vajban (édes tejszínből):
Energia: 748 kcal
Zsír: 82 g
ebből telített: 51.3 g
ebből egyszeresen telítetlen: 21.0 g
ebből többszörösen telítetlen: 2.3 g
Koleszterin: 215 mg
A-vitamin: 684 µg (855 IU)
D-vitamin: 1.0 µg
E-vitamin: 2.5 mg
K-vitamin: 7.0 µg
Nátrium: 11 mg
Fehérje: 0.6 g
Szénhidrát: 0.7 g