Libazsír nyers feldolgozatlan formában az egyik legismertebb és legértékesebb állati eredetű zsiradék a magyar gasztronómiában. Ezt a zsírt a liba testén található zsírszövetekből nyerik ki, leggyakrabban a háj és a bőr alatti rétegekből, majd otthon vagy üzemi körülmények között sütik ki.
A nyers libazsír fehér, szilárd, krémes textúrájú alapanyag, amely hevítés hatására olvadékony, aranysárga színű, illatos zsiradékká válik. Feldolgozatlan állapotban ideális kiinduló pont házi zsírolvasztáshoz, illetve tepertő készítéshez is használható.
A nyers libazsír közvetlenül nem fogyasztható, először ki kell sütni vagy olvasztani. Az így nyert tisztított libazsír kiváló sütéshez, főzéshez, kenyérre kenve vagy akár konzerválásra is. A sütés során keletkező töpörtyű pedig önálló ételként vagy feltétként is felhasználható.
Nyers állapotban hűtőszekrényben 0–4°C között ajánlott tárolni, légmentesen lezárva, és minél hamarabb feldolgozni. Fagyasztva akár hónapokig eltartható. A zsírszövet ne legyen szagos vagy sárgult – ez az avasodás jele.
A libazsír nyers feldolgozatlan változata az egyik legjobb autentikus alapanyag a tradicionális magyar konyhához, amely nemcsak ízében, hanem tápanyag-tartalmában is kiemelkedő.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.