Marhafaggyú nyers feldolgozatlan formában a marha zsírszövetéből származó természetes, szilárd zsiradék, amelyet kiolvasztással lehet hasznosítani a háztartási és ipari gasztronómiában. A faggyú a marha bőre alatti, illetve vesék körüli zsírrétegekből kerül leválasztásra, majd tisztítva kerül feldolgozásra vagy fagyasztásra.
A nyers marhafaggyú jellemzően fehéres-sárgás színű, szilárd, viaszos állagú. Kiolvasztás után zsírrá válik, amely sült ételekhez, alapkrémekhez, vagy például sütemények tésztájába is felhasználható. Íze karakteres, enyhén húsos jegyeket hordoz.
A marhafaggyút nyersen nem fogyasztjuk – először ki kell sütni vagy olvasztani. A kiolvasztott zsiradék ideális sütéshez, főzéshez, vagy például szalonnás-fűszeres töltelékekhez, pitékhez, tésztákhoz. A feldolgozás során keletkező ropogós részek – tepertő – is felhasználhatóak.
A nyers marhafaggyú tárolása hűtőszekrényben vagy fagyasztva ajánlott. Levegőtől elzárva, tisztán tartva akár hónapokig is eláll. Fontos, hogy ne kerüljön nedvesség vagy idegen anyag a zsírba, mert az csökkenti az eltarthatóságát és minőségét.
A marhafaggyú nyers feldolgozatlan változata egy hagyományőrző, gazdaságos és energiadús alapanyag, amely a régi receptek és modern funkcionalitás metszetében egyaránt megállja a helyét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.