Főzd meg a birkamájat, szívet és tüdőt egy nagy fazék sós vízben 1,5 órán át. Amikor elkészült, hagyd kihűlni, majd darált össze vagy aprítsd finomra.
A belsőségek főzésénél figyelj, hogy teljesen puhák legyenek, különben a végeredmény rágós lehet. A főzővizet ne öntsd ki, később felhasználhatod a keverékhez, ha túl száraz lenne.
Pirítsd meg a zablisztet egy száraz serpenyőben, amíg enyhén illatos lesz.
A zablisztet alacsony lángon pirítsd, folyamatosan kevergetve, hogy ne égjen meg. A pirítás kiemeli az ízét és segít a keverék sűrítésében.
Keverd össze a darált belsőségeket, a pirított zablisztet, a hagymát, a marhahájat, a fűszereket (só, bors, kakukkfű, szerecsendió) és annyi vizet, hogy a keverék nedves és könnyen formázható legyen.
A keverék állagának nagyon fontosnak kell lennie. Ne legyen se túl száraz, se túl folyós. Fokozatosan adagold a vizet, amíg a megfelelő állagot el nem éred.
Töltsd meg a tisztított birkagyomrot a keverékkel, hagyva helyet a táguláshoz. Kösd le szorosan a gyomor száját.
Ne töltsd túl a gyomrot, mert főzés közben megrepedhet. Hagyd kb. 1/3-át üresen. A szoros lekötés elengedhetetlen, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.
Helyezd a megtöltött gyomrot egy nagy fazék forrásban lévő vízbe, és lassú tűzön főzd 3 órán át. Győződj meg róla, hogy a gyomor nem reped meg főzés közben.
A lassú tűzön főzés kulcsfontosságú a haggis elkészítéséhez. Ha a gyomor mégis megrepedne, szúrd meg néhány helyen tűvel, hogy a gőz távozhasson.
Tálald forrón, hagyományosan főtt burgonyával (tatties) és fehérrépával (neeps).
A hagyományos tálalás mellett kísérletezhetsz más köretekkel is, például párolt káposztával vagy egy könnyű salátával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.