Cornbread kukoricával szeletelve, aranybarna és puha textúrával

Cornbread kukoricával

A cornbread, vagyis kukoricakenyér az amerikai gasztronómia egyik legrégebbi alapétele, amely az őslakosoktól került át az európai telepesek konyhájába. A déli államokban ma is nélkülözhetetlen köret grillezett húsok, babos egytálételek vagy reggelik mellé. Technikai tanács: a panko helyett itt a kukoricaliszt adja a különleges textúrát – figyelj rá, hogy ne legyen túl nedves a tészta. Ahogy a sütőből előkerül az aranybarna kenyér, a konyhát édeskés, pirult illat tölti be. Ez az étel tökéletes választás piknikhez, vasárnapi ebédhez vagy akár egy csésze forró leves mellé. Variálhatod reszelt sajttal, jalapenóval vagy füstölt paprikával is, ha pikánsabb ízvilágra vágysz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Kukoricaliszt
100 g Finomliszt
250 ml Tej
2 db Tojás
100 g Olvasztott vaj
50 g Cukor
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
150 g Konzerv kukorica (lecsepegtetve)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kapcsold be a sütőt 180°C-ra, hogy előmelegedjen. Készíts elő egy közepes méretű tepsit vagy kerek sütőformát, vajazd ki, vagy béleld ki sütőpapírral.

    A megfelelő előkészítés segít elkerülni, hogy a tészta leragadjon vagy egyenetlenül süljön meg.

    2

    Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: kukoricalisztet, finomlisztet, cukrot, sütőport és a sót. Alaposan keverd el, hogy minden egyenletesen eloszoljon.

    Szitálhatod is a liszteket, hogy még könnyebb állagot kapj a végén.

    3

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Keverd össze egyenletesre.

    Ügyelj arra, hogy a vaj ne legyen túl forró, nehogy megfőzze a tojásokat.

    4

    Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, és keverd össze addig, amíg homogén tésztát kapsz. Ne keverd túl, mert akkor tömör lesz a végeredmény!

    Használj spatulát, ne habverőt – így nem vered túl a tésztát.

    5

    Forgasd bele a lecsepegtetett kukoricát a tésztába, majd öntsd az előkészített formába, és egyengesd el a tetejét.

    A kukoricát papírtörlővel is leitatva elkerülheted, hogy túl vizes legyen a tészta.

    6

    Süsd 180°C-on kb. 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz, és egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.

    Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával a sütés végére.

    7

    Hagyd a formában 10 percig hűlni, majd vágd kockákra vagy szeletekre. Melegen vagy hidegen is tálalhatod – vajjal vagy mézzel különösen finom.

    Ha ropogós szélű kenyeret szeretsz, hagyd még 5 percig a kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben.