Sült alheira kolbász friss salátával tálalva egy tányéron

Alheira salátával

Az alheira kolbász a portugál gasztronómia egyik különlegessége, amelyet eredetileg zsidó közösségek fejlesztettek ki a középkorban, hogy a vallási üldöztetés elől menekülve hasonló ételt fogyasszanak, mint a keresztények – hús, de nem disznóból. A technikai titok: az alheirát gyakran kenyérrel keverik, ami különleges állagot ad a belsejének. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint alheira salátával meleg, fűszeres fogása az asztalon. Tökéletes választás könnyed vacsorákhoz vagy gyors ebédhez. Ha szeretnéd variálni, keverhetsz a salátába olívabogyót vagy reszelt sajtot is, de akár egy tükörtojással is megkoronázhatod a tányért.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Alheira kolbász
2 ek. Olívaolaj
150 g Salátakeverék
2 db Paradicsom
0.5 db Uborka
0.5 db Lilahagyma
2 ek. Citromlé
1 csipet
1 csipet Frissen őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a salátakeveréket, a paradicsomot és az uborkát. A paradicsomot szeleteld fel, az uborkát karikázd, a lilahagymát vékony szeletekre vágd.

    A zöldségeket papírtörlővel itasd le, hogy ne legyen túl vizes a saláta tálaláskor.

    2

    A salátakeveréket rendezd el egy nagy tálban vagy közvetlenül a tányérokon. Szórd rá a felvágott zöldségeket, és locsold meg a citromlével, kevés olívaolajjal, majd sózd és borsozd.

    Ha intenzívebb ízvilágra vágysz, adj hozzá egy kevés balzsamecetet is.

    3

    Az alheirákat szurkáld meg villával több helyen, hogy sütés közben ne repedjenek szét. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd süsd meg a kolbászokat oldalanként kb. 4-5 percig, míg szép aranybarna kérget nem kapnak.

    Használj fröccsenésgátlót, mert az alheira hajlamos erősen pattogni sütés közben.

    4

    Ha megsültek, szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsorogjon. Tálald forrón a friss saláta mellé.

    Az alheira mellé kínálhatsz friss kenyeret vagy főtt burgonyát is, hogy tartalmasabb fogás legyen.