Bánh xèo zöldségekkel, ropogós vietnámi palacsinta friss salátával tálalva

Bánh xèo zöldségekkel

A Bánh xèo Vietnám egyik legismertebb utcai étele, amely nevét a serpenyőben sütés közben hallható sercegő hangról kapta. Eredete a közép-vietnámi régiókhoz köthető, ahol először készítették el a rizslisztes-kókusztejes palacsintát. Technikai tanács: a tökéletesen ropogós állag eléréséhez fontos, hogy a serpenyő elég forró legyen, és a tészta ne legyen túl vastag. Amikor a kókusztej aromája és a piruló rizsliszt illata keveredik, az étel elkészítése igazi élménnyé válik. A Bánh xèo tökéletes könnyű ebédre vagy vacsorára, és kiválóan variálható különböző friss zöldségekkel vagy akár tofuval is a vegán változatért.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizsliszt
400 ml Kókusztej
1 tk. Kurkuma por
100 ml Víz
1 tk.
1 db Sárgarépa
1 db Uborka
1 csokor Zöldsaláta levelek
3 ek. Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a rizslisztet, kurkumát, sót, kókusztejet és vizet, amíg sima palacsintatésztát nem kapsz. Hagyd pihenni 15 percet.

    A pihentetés alatt a tészta jobban összeáll, így könnyebben kezelhető és szebb lesz a sütés során.

    2

    Közben reszeld le a sárgarépát vékony csíkokra és szeleteld fel az uborkát vékony szeletekre. Készítsd elő a zöldsalátát is, mosd meg és csepegtesd le alaposan.

    Használj mandolint a zöldségek szeleteléséhez, így egyenletes, szép vékony csíkokat kapsz.

    3

    Egy tapadásmentes serpenyőt hevíts fel közepes lángon, kenj ki kevés olajjal, majd önts bele egy merőkanál tésztát. Forgasd meg a serpenyőt, hogy vékony rétegben elterüljön.

    A palacsinta annál ropogósabb lesz, minél vékonyabban tudod eloszlatni a tésztát a serpenyőben.

    4

    Süsd a palacsintát 2-3 percig, míg a szélei aranybarnák és ropogósak nem lesznek, majd óvatosan hajtsd félbe és süsd további 1-2 percig.

    Ne próbáld hamarabb hajtani, csak ha a palacsinta szélei már elváltak a serpenyőtől.

    5

    Tálald a Bánh xèo-t a friss zöldségekkel: salátalevéllel, sárgarépával és uborkával.

    A palacsintát fogyasztás előtt csavarhatod salátalevélbe is, így kényelmesebb kézbe venni.

    6

    Azonnal tálald, hogy megőrizze a ropogósságát.

    A Bánh xèo frissen az igazi, érdemes rögtön sütés után fogyasztani.