A rozmaringvirág (Rosmarinus officinalis) nemcsak a kerti fűszernövények között ismert aromájáról, hanem ehető virágként is sokoldalúan felhasználható. A növény kicsi, halványlila vagy ibolyás virágai nemcsak díszítenek, hanem ízesítenek is – enyhén gyógynövényes, kissé édeskés ízük miatt kiválóan illenek különféle fogásokhoz.
Míg a rozmaring levelei erőteljesek és fás karakterűek, a rozmaringvirág lágyabb, kifinomultabb alternatíva. Íze kevésbé domináns, így olyan ételekbe is felhasználható, ahol a levelek túl intenzívek lennének. Emellett látványos díszítőelem salátákban, levesekben vagy desszertekben.
A friss rozmaringvirágot ideális esetben azonnal felhasználjuk. Hűtőben enyhén nedves papírtörlőbe csomagolva maximum 1-2 napig tartható el. Szárítva is megőrzi aromáját, így teákhoz, fűszerkeverékekhez is felhasználható.
A rozmaringvirág antioxidánsokat, flavonoidokat és illóolajokat tartalmaz. Enyhén gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása is ismert, habár főként dekorációként és enyhe ízesítőként használjuk.
Összességében a rozmaringvirág nemcsak egy szép és különleges alapanyag, hanem funkcionális és egészségtudatos kiegészítője is a modern konyhának.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.