A vadszeder (Rubus fruticosus) egy hazánkban is gyakran előforduló, vadon termő, magas antioxidáns- és vitamintartalmú bogyós gyümölcs. A természet ajándékaként ismert, gyakran erdők szélén vagy bozótosokban fellelhető növény termése mélylila vagy fekete színű, lédús és intenzív ízű.
A friss vadszeder rendkívül tápláló: magas C-vitamin-, K-vitamin-, rost- és flavonoidtartalma révén támogatja az immunrendszert, védi a sejteket és segíti az emésztést. Vadon gyűjtve vagy termesztve is elérhető, és a nyár végén, ősz elején érik.
A vadszeder nyersen fogyasztva a legértékesebb, de kiválóan alkalmas lekvár, gyümölcslé, dzsem, tea vagy aszalt finomság készítésére is. Természetes édessége révén akár cukormentes desszertek alapanyagaként is használható.
A vadszeder rendkívül érzékeny, ezért hűtve maximum 1–2 napig tárolható. Fagyasztással hosszabb távra is eltartható anélkül, hogy tápanyagtartalmát elveszítené.
Összefoglalva a vadszeder egy igazán sokoldalú, ízletes és funkcionális bogyós gyümölcs, amely természetes módon járul hozzá a mindennapi egészségmegőrzéshez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.