A fehér hántolatlan szezámmag az egyik legismertebb és legtáplálóbb olajos mag, amelyet héjas, azaz hántolatlan formában értékes tápanyagtartalma miatt különösen érdemes fogyasztani. A hántolatlan mag külső rétege (héj) gazdag rostban, kalciumban, ásványi anyagokban, amelynek köszönhetően emésztésserkentő és csonttámogató hatással bír.
Enyhén diós, aromás ízvilága tökéletes kiegészítője sós és édes ételeknek egyaránt. Egészben használva sütésnél ropogós textúrát ad, de őrölve is gyakran alkalmazzák például tahini vagy szezámsó (gomashio) készítéséhez.
A fehér hántolatlan szezámmag felhasználása rendkívül sokrétű:
A szezámmag hántolatlan változata jelentős kalciumforrás, így vegánoknak és tejérzékenyeknek is ideális a csontok támogatásához. Rosttartalma segíti az emésztést, teltségérzetet biztosít. Fitoszterol-tartalma miatt hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Gazdag B-vitaminokban, vasban, cinkben és antioxidánsokban, melyek támogatják a bőr, haj és immunrendszer egészségét.
Ha természetes, teljes értékű, ropogós alapanyagot keresel a konyhába, akkor a fehér hántolatlan szezámmag kiváló választás lesz sütéshez, főzéshez és nyersen is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.