fehér hántolatlan szezámmag szórtan fa felületen kis tálban

Fehér hántolatlan szezámmag – A tápanyagban gazdag, ropogós alapanyag

fehér hántolatlan szezámmag szórtan fa felületen kis tálban

A fehér hántolatlan szezámmag az egyik legismertebb és legtáplálóbb olajos mag, amelyet héjas, azaz hántolatlan formában értékes tápanyagtartalma miatt különösen érdemes fogyasztani. A hántolatlan mag külső rétege (héj) gazdag rostban, kalciumban, ásványi anyagokban, amelynek köszönhetően emésztésserkentő és csonttámogató hatással bír.

Enyhén diós, aromás ízvilága tökéletes kiegészítője sós és édes ételeknek egyaránt. Egészben használva sütésnél ropogós textúrát ad, de őrölve is gyakran alkalmazzák például tahini vagy szezámsó (gomashio) készítéséhez.

Miért válaszd a fehér hántolatlan szezámmagot?

  • Magas kalcium- és rosttartalommal támogatja a csontokat és az emésztést.
  • Lágyan diós íze sokféle ételt kiegészít természetesen.
  • Hosszú ideig eltartható, könnyen tárolható kamrapolcon.
  • Ropogós textúrát ad kenyereknek, péksüteményeknek, salátáknak.
  • Teljes értékű, növényi alapú tápanyagforrás vegán étrendhez is.

Felhasználási javaslatok

A fehér hántolatlan szezámmag felhasználása rendkívül sokrétű:

  • Kenyér és péksütemények tetejére szórva vagy a tésztába keverve.
  • Salátákra: pirítva ropogós állagot ad.
  • Magkeverékekbe, granolába: energiadús kiegészítőként.
  • Hummusz, tahini, gomashio alapanyagként őrölve.
  • Ázsiai ételekhez: rizses vagy zöldséges fogásokban díszítő- és ízesítő elemként.

Egészségügyi előnyei

A szezámmag hántolatlan változata jelentős kalciumforrás, így vegánoknak és tejérzékenyeknek is ideális a csontok támogatásához. Rosttartalma segíti az emésztést, teltségérzetet biztosít. Fitoszterol-tartalma miatt hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Gazdag B-vitaminokban, vasban, cinkben és antioxidánsokban, melyek támogatják a bőr, haj és immunrendszer egészségét.

Ha természetes, teljes értékű, ropogós alapanyagot keresel a konyhába, akkor a fehér hántolatlan szezámmag kiváló választás lesz sütéshez, főzéshez és nyersen is.

Tápérték 100 g fehér hántolatlan szezámmag esetén:
Energia: 573 kcal
Fehérje: 17.7 g
Zsír: 49.7 g
Szénhidrát: 23.4 g
Rost: 11.8 g
Cukor: 0.3 g
Nátrium: 11 mg
Kálium: 468 mg
Kalcium: 975 mg
Magnézium: 351 mg
Vas: 14.6 mg
Cink: 7.8 mg
C-vitamin: 0 mg
B6-vitamin: 0.79 mg
A-vitamin: 9 IU
E-vitamin: 0.25 mg
K-vitamin: 0 µg