Az ánizsmag egész formájában egy édes, jellegzetesen illatos és aromás fűszer, melyet már az ókori civilizációk is használtak gyógyászati és gasztronómiai célokra. Az ánizs (Pimpinella anisum) növény szárított termése, amelyet elsősorban édes ételekhez, italokhoz, likőrökhöz és süteményekhez használnak, de sós fogásokban is jól alkalmazható.
Egész ánizsmagként hosszabb ideig megőrzi aromáját, mint az őrölt változat, és forrázással, áztatással vagy főzéssel fejti ki legjobban édes-fűszeres ízvilágát. Az ánizs jellegzetes aromáját a benne található anethol nevű illóolaj adja.
Az ánizsmag egész formájában a következőképpen használható fel:
Az ánizsmag hagyományos gyógynövényként is ismert. Emésztésserkentő, görcsoldó, szélhajtó hatása miatt gyógyteák, csecsemők teakeverékeinek és torokfertőtlenítőknek is gyakori összetevője. Az anethol tartalom hozzájárulhat a légúti problémák, puffadás és emésztési zavarok enyhítéséhez.
Ha természetes, finom és több célra is alkalmazható fűszert keresel, akkor az ánizsmag egész tökéletes választás lesz mind az ételek, mind a házi praktikák világában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.