egész ánizsmag szárított formában fa felületen kerámia tálban

Ánízsmag egész formában – Az édes, ánizsos fűszer sokoldalú ereje

egész ánizsmag szárított formában fa felületen kerámia tálban

Az ánizsmag egész formájában egy édes, jellegzetesen illatos és aromás fűszer, melyet már az ókori civilizációk is használtak gyógyászati és gasztronómiai célokra. Az ánizs (Pimpinella anisum) növény szárított termése, amelyet elsősorban édes ételekhez, italokhoz, likőrökhöz és süteményekhez használnak, de sós fogásokban is jól alkalmazható.

Egész ánizsmagként hosszabb ideig megőrzi aromáját, mint az őrölt változat, és forrázással, áztatással vagy főzéssel fejti ki legjobban édes-fűszeres ízvilágát. Az ánizs jellegzetes aromáját a benne található anethol nevű illóolaj adja.

Miért használjunk ánizsmagot egészben?

  • Természetes, édeskés aroma süteményekhez, teákhoz, italokhoz.
  • Hosszabb eltarthatóság az őrölt változathoz képest.
  • Különleges kiegészítője házi likőröknek és ánizsos pálinkának.
  • Emésztést serkentő, nyugtató, köhögéscsillapító hatással bír.
  • Gasztronómiai és gyógyászati célra egyaránt használható.

Felhasználási módok

Az ánizsmag egész formájában a következőképpen használható fel:

  • Süteményekhez: mézeskalács, kalács, keksz vagy édes kenyérfélék fűszerezésére.
  • Teákhoz, főzetekhez: forrázva emésztésjavító és nyugtató hatású ital készíthető.
  • Alkoholos italokhoz: házi ánizslikőr, pálinka, ouzo, pastis ízesítésére.
  • Húsételekhez: különösen keleti, mediterrán receptekben ad különleges karaktert.

Egészségügyi előnyei

Az ánizsmag hagyományos gyógynövényként is ismert. Emésztésserkentő, görcsoldó, szélhajtó hatása miatt gyógyteák, csecsemők teakeverékeinek és torokfertőtlenítőknek is gyakori összetevője. Az anethol tartalom hozzájárulhat a légúti problémák, puffadás és emésztési zavarok enyhítéséhez.

Ha természetes, finom és több célra is alkalmazható fűszert keresel, akkor az ánizsmag egész tökéletes választás lesz mind az ételek, mind a házi praktikák világában.

Tápérték 100 g ánizsmag (egész) esetén:
Energia: 337 kcal
Fehérje: 17.6 g
Zsír: 15.9 g
Szénhidrát: 50.0 g
Rost: 14.6 g
Cukor: 0.6 g
Nátrium: 16 mg
Kálium: 1441 mg
Kalcium: 646 mg
Magnézium: 170 mg
Vas: 36.96 mg
Cink: 5.3 mg
C-vitamin: 21.0 mg
B6-vitamin: 0.65 mg
A-vitamin: 311 IU
E-vitamin: 0.6 mg
K-vitamin: 0 µg