Tunnbröd ánizzsal és édesköménnyel, friss és ropogós kenyér

Tunnbröd ánizzsal és édesköménnyel

A Tunnbröd egy hagyományos skandináv kenyér, amelyet fűszeres ízesítéssel, mint ánizs és édeskömény készítenek. Az étel különösen népszerű Svédországban, ahol a kenyér alapvető része az étkezéseknek. A fűszeres kenyér friss és ropogós, ami ideálissá teszi reggeliként vagy étkezések kísérőjeként. Az ánizs és édeskömény kombinációja friss és élénk ízt ad, miközben a kenyér alapja puha marad.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér liszt
15 g Élesztő
300 ml Langyos víz
1 tk.
1 ek. Cukor
1 tk. Ánizs
1 tk. Édeskömény
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 10 percig, hogy felfusson.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Langyos vízre van szükség, hogy az élesztő aktív legyen.

    2

    A lisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá az ánizst, édesköményt és a sót, majd keverd össze.

    Az ánizs és az édeskömény adja meg a Tunnbröd jellegzetes ízét, ne hagyd el őket.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős víz keveréket a liszthez, majd kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A tésztát alaposan gyúrd, hogy sima és rugalmas legyen, ami segít a légbuborékok képződésében.

    4

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, hogy kezelhetőbbé váljon.

    Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert akkor a kenyér túlságosan kemény lesz.

    5

    Kend meg a tésztát olajjal, majd takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 1 órán át, hogy megkeljen.

    A pihenés segít a tésztának, hogy könnyebben formázható és finomabb legyen.

    6

    Miután megkelt, oszd fel a tésztát kisebb darabokra, és formázz belőle vékony lapokat (köröket).

    A tésztát lehetőség szerint egyenletesen nyújtsd, hogy az egyenletesen sülhessen.

    7

    Melegítsd elő a serpenyőt közepes hőmérsékletre, majd süsd a tésztalapokat mindkét oldalon 2-3 percig, amíg enyhén barna és ropogós nem lesz.

    A Tunnbröd szuperül sül a serpenyőben, figyelj arra, hogy ne égjen meg, de maradjon ropogós.

    8

    Tálald a Tunnbrödet melegen, és fogyaszd friss tejjel vagy egy kis vajjal.

    A Tunnbröd nagyszerű kiegészítője lehet egy salátának vagy különféle hideg ételeknek is.