A zsályavirág (Salvia officinalis) nemcsak a gyógynövények között ismert jótékony hatásairól, hanem ehető virágként is különleges helyet foglal el a konyhaművészetben. Lila, liláskék vagy ibolya színű virágai nemcsak gyönyörűek, hanem aromásak is, így kiválóan alkalmasak saláták, desszertek, italok és fűszerkeverékek megkomponálására.
A zsályavirág enyhén fűszeres, gyógynövényes íze tökéletesen kiegészíti a mediterrán típusú fogásokat. Emellett antioxidánsokat, flavonoidokat és illóolajokat is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatásúak lehetnek. A virág különlegessége, hogy lágyabb és elegánsabb aromát ad, mint a zsályalevél – így érzékenyebb ételekhez is jól használható.
A friss zsályavirágot legjobb közvetlenül felhasználás előtt szedni. Hűtőben nedves papírtörlőbe csomagolva 1–2 napig tárolható. Fagyasztásra nem ajánlott, mert elveszti aromáját és szerkezetét. Szárított formában teákhoz és fűszerkeverékekhez felhasználható.
A zsálya virágai – csakúgy, mint a levelek – gyulladáscsökkentő, antimikrobiális hatással bírhatnak. Illóolaj-tartalmuk révén megnyugtató, enyhén összehúzó hatásuk is ismert a népgyógyászatból.
A zsályavirág tehát nem csupán dekoráció, hanem funkcionális, természetes és aromás alapanyag, amely helyet érdemel minden kreatív konyhában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.