Probiotikus csicsóka kefir világos színű ital formájában pohárban, natúr környezetben

Probiotikus Csicsóka kefir

A csicsóka, vagy más néven földi alma, régóta ismert prebiotikus hatásáról. A benne található inulin táplálja a bélflóra hasznos baktériumait, így remek alapja lehet egy probiotikus italnak. A kefirgomba vízalapú változatával könnyen erjeszthető, és így tejmentes fermentált ital készíthető belőle. Technikai tipp: a csicsóka íze semleges, kissé földes, ezért kiválóan kombinálható mézzel vagy citrommal az ízhatás kiegyensúlyozásához. Amint a csicsóka keverék megerjed, enyhén pezsgő, frissítő ital jön létre, amely természetes módon támogatja az emésztést. A konyha megtelik egyfajta édes-földes illattal, ami a fermentálás során szabadul fel. Ez az ital ideális választás reggelente éhgyomorra vagy egy könnyű étkezés mellé, azok számára is, akik érzékenyek a tejre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés N/A
Teljes 20 perc
360 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Csicsóka (megpucolva, felkockázva)
1 l Ivóvíz
3 ek. Kefirgomba (vízalapú kultúra)
1 ek. Citromlé
1 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a csicsókát, mosd meg, majd vágd apró kockákra. Ezután tedd fel főni annyi vízben, hogy ellepje, és főzd puhára kb. 15 perc alatt.

    A csicsóka gyorsan oxidálódik, ezért pucolás után azonnal főzd vagy tedd citromos vízbe!

    2

    Szűrd le a megfőtt csicsókát, hagyd kihűlni, majd turmixold össze 1 liter friss vízzel, amíg homogén állagú keveréket kapsz.

    Minél simább a turmix, annál egyenletesebb lesz az ital – szükség esetén szűrd is le!

    3

    Öntsd a keveréket egy nagy, tiszta üvegbe, majd add hozzá a kefirgombákat. Fedd le egy gézlappal és rögzítsd gumival. Tedd szobahőmérsékletű, árnyékos helyre 24–48 órára.

    A fermentálás során keletkező gázok miatt ne zárd le légmentesen az üveget!

    4

    Az erjedés után szűrd le a kefirgombákat, és a probiotikus csicsóka italt öntsd át egy tiszta edénybe. Add hozzá a citromlevet és a mézet, majd jól keverd el.

    A citromlé élénkíti az ízeket, míg a méz természetes édességet ad az italnak.

    5

    Töltsd az italt palackba, majd tedd hűtőbe legalább 1 órára. Hidegen fogyaszd, hogy a probiotikumok hatékonyak maradjanak.

    A csicsóka természetes prebiotikum, így különösen hatékony a bélflóra támogatásában!