Aludttej rusztikus kerámia tálban, kanállal és enyhén savós felülettel

Aludttej – A természetes fermentált tejtermék előnyei és felhasználása

Aludttej rusztikus kerámia tálban, kanállal és enyhén savós felülettel

Az aludttej a természetesen erjedt tej, amelyet hagyományosan szobahőmérsékleten, oltóanyag (pl. tejföl, joghurt) vagy spontán baktériumflóra segítségével állítanak elő. Az aludttej krémes, enyhén savanykás ízű, lágyan megalvadt tejkészítmény, amelyből a savó részben kiválik.

Ez az ősi tejtermék a fermentált élelmiszerek közé tartozik, probiotikumokban és emésztést segítő tejsavbaktériumokban gazdag. Kiváló <emreggeli, frissítő ital vagy önálló ételként is megállja a helyét, de felhasználható sütéshez, főzéshez, palacsintákhoz vagy kenyértésztához is.

Aludttej felhasználása a konyhában

  • Önállóan fogyasztva: natúr vagy mézzel, gyümölccsel édesítve
  • Palacsintatésztában: lágyabb, levegősebb textúra eléréséhez
  • Kenyeret, lángost kelesztve: savanyított tejként
  • Főzéshez: levesek, főzelékek, mártások ízesítésére, savanyítására

Az aludttej hűtés nélkül is előállítható, amennyiben friss tejet használunk. Az erjedés során kialakuló tejsavbaktérium-kultúrák segítenek az emésztésben és támogatják a bélflóra egyensúlyát. A tej savanyodása nem hibajelenség, hanem tudatos folyamat, amely <emtermészetes tartósítást is biztosít.

Tápérték és élettani hatások

100 gramm aludttej körülbelül 60 kcal energiát tartalmaz. Fehérje-, kalcium- és B-vitamin-tartalma jelentős, miközben alacsonyabb zsírtartalommal bír a tejhez képest. A fermentáció során a laktóztartalom is csökken, így enyhe laktózérzékenység esetén is jobban tolerálható.

Az aludttej fogyasztása javítja az emésztést, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat és segíthet a májműködés támogatásában. A probiotikus baktériumok hatására hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez.

Aki természetes, házilag is előállítható, probiotikus tejterméket keres, annak az aludttej ideális választás – <emhagyományos és funkcionális konyhai alapanyagként is.

Tápérték 100 g aludttejben:
Kalória: 60 kcal
Fehérje: 3.4 g
Zsír: 2.0 g
Telített zsír: 1.3 g
Szénhidrát: 5.2 g
Cukor: 5.2 g
Rost: 0 g
Nátrium: 46 mg
Kalcium: 110 mg
Kálium: 160 mg
Foszfor: 90 mg
B2-vitamin: 0.18 mg
B12-vitamin: 0.5 µg
A-vitamin: 100 IU
D-vitamin: 3 IU