Aszalt almaszeletek tålban, friss almåval, fahéjjal és mézzel

Aszalt alma: TermĂ©szetes ropogĂłs csemege – felhasznĂĄlĂĄs, elƑnyök, tĂĄpĂ©rtĂ©k

Aszalt almaszeletek tålban, friss almåval, fahéjjal és mézzel

Az aszalt alma az egyik legnĂ©pszerƱbb termĂ©szetes, Ă©des Ă©s egĂ©szsĂ©ges szĂĄrĂ­tott gyĂŒmölcs, amely tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs nassolĂĄsra, reggelikhez vagy desszertekbe. A friss almĂĄt vĂ©konyra szeletelve, alacsony hƑfokon szĂĄrĂ­tjĂĄk, Ă­gy megƑrizve a vitaminok Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagok jelentƑs rĂ©szĂ©t, miközben a vĂ­ztartalom jelentƑsen csökken.

Az aszalt alma nemcsak ízletes, de kivåló rost-, kålium- és antioxidåns-forrås is. Segíti az emésztést, tåmogatja a szív egészségét, és természetes cukortartalma révén energiåt ad.

FelhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gek

  • Reggelikhez: zabkĂĄsa, joghurt, mĂŒzli vagy granola kiegĂ©szĂ­tƑjekĂ©nt.
  • Desszertekhez: sĂŒtemĂ©nyek, muffinok, rĂ©tesek, almĂĄs pitĂ©k feltĂ©tjekĂ©nt.
  • Italokhoz: gyĂŒmölcsteĂĄkban, kompĂłtokban, forralt borban aromĂĄsĂ­tĂłnak.
  • SnackkĂ©nt: önmagĂĄban nassolnivalĂłnak, iskolai vagy munkahelyi uzsonnĂĄhoz.
  • FƱszerezve: fahĂ©jjal, szegfƱszeggel Ă­zesĂ­tve ĂŒnnepi jellegƱ finomsĂĄg kĂ©szĂ­thetƑ belƑle.

Tårolås és praktikum

Az aszalt alma hosszĂș ideig eltarthatĂł, ha jĂłl zĂĄrĂłdĂł edĂ©nyben, fĂ©nytƑl vĂ©dett, hƱvös helyen tĂĄroljuk. FelhasznĂĄlĂĄs elƑtt nem szĂŒksĂ©ges beĂĄztatni, de levesekhez vagy pĂ©ksĂŒtemĂ©nyekhez felpuhĂ­thatĂł meleg vĂ­zben vagy teĂĄban.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

Az aszalt alma magas Ă©lelmirost-tartalma tĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st Ă©s a teltsĂ©gĂ©rzet kialakulĂĄsĂĄt. A benne talĂĄlhatĂł kĂĄlium segĂ­ti a vĂ©rnyomĂĄs egyensĂșlyĂĄt, mĂ­g az antioxidĂĄns vegyĂŒletek (pl. kvercetin) vĂ©dik a sejteket az oxidatĂ­v stressztƑl. Alacsony zsĂ­rtartalma Ă©s közepes glikĂ©miĂĄs indexe miatt kivĂĄlĂł a tudatos tĂĄplĂĄlkozĂĄshoz is.

Összefoglalva: az aszalt alma egy finom, egĂ©szsĂ©ges, termĂ©szetes Ă©s sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł alapanyag, amely megƑrizte a friss alma Ă©rtĂ©keit, miközben sokĂĄig eltarthatĂł formĂĄban kĂ­nĂĄlja fel azokat.

Tåpérték 100 g aszalt almåban:
KalĂłria: 243 kcal
Fehérje: 0.9 g
ZsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 66 g
Cukor: 57 g
Rost: 8.7 g
NĂĄtrium: 4 mg
KĂĄlium: 580 mg
Kalcium: 20 mg
Vas: 0.6 mg
Magnézium: 18 mg
A-vitamin: 240 IU
C-vitamin: 3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
K-vitamin: 4 ”g