A bazsalikommag – más néven sabja mag vagy tukmaria – az ázsiai konyhák és természetgyógyászat egyik kedvelt funkcionális élelmiszere. Bár gyakran összetévesztik a chiamaggal, a bazsalikommag nagyobb, fényesebb és gyorsabban zselésedik vízben. Számos egészségügyi előnye mellett kiváló kiegészítője lehet frissítő italoknak, desszerteknek vagy reggeliknek.
A bazsalikommag rendkívül gazdag vízben oldódó rostokban, így fogyasztása segíti az emésztést, méregtelenítést, valamint hosszantartó teltségérzetet biztosít.
A bazsalikommagot mindig áztatni kell, mielőtt fogyasztjuk. 1 rész maghoz 10 rész víz szükséges, kb. 10–15 perc alatt áttetsző, zselés burok képződik körülötte.
Semleges ízű, így nem befolyásolja az étel karakterét, viszont érdekes textúrát ad.
A száraz bazsalikommag hűvös, száraz, légmentes tárolást igényel. Áztatás után hűtőben 1-2 napig tárolható. Mindig frissen áztatva a legjobb fogyasztani.
Összegzésként a bazsalikommag egy természetes, rost- és ásványi anyagokban gazdag superfood, amely kiválóan illeszkedik bármilyen egészségtudatos vagy speciális étrendhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.