Friss camu camu bogyók felvágva és egészben semleges felületen

Camu camu bogyó – A C-vitaminban gazdag amazóniai szupergyümölcs

Friss camu camu bogyók felvágva és egészben semleges felületen

A camu camu bogyó (Myrciaria dubia) egy kis méretű, gömbölyű gyümölcs, amely az Amazonas-vidék esőerdeiben őshonos. A világ egyik legmagasabb természetes C-vitamin-tartalmú gyümölcse, amelyet elsősorban immunerősítő hatása miatt fogyasztanak.

A friss camu camu gyümölcs pirosas-lilás vagy zöldes héjú, húsa lédús, savanykás ízű, aromája enyhén citrusos. A gyümölcs természetes formájában gyorsan romlik, ezért ritkán kapható nyersen – de por vagy lé formájában széles körben elérhető.

A camu camu bogyó előnyei

  • Extrém magas C-vitamin tartalom: Akár 2500–3000 mg / 100 g friss gyümölcs.
  • Antioxidáns bomba: Flavonoidok, antocianinok, karotinoidok gazdag forrása.
  • Immunrendszer támogatása: Serkenti a fehérvérsejt-termelést, gyulladáscsökkentő hatású.
  • Szabadgyök elleni védelem: Védi a sejteket az oxidatív stressztől.

A friss camu camu bogyó különleges ízvilágú – savasabb, mint a legtöbb ismert bogyós gyümölcs –, ezért általában italokban, smoothiekban, vitamin shotokban vagy egészségkoktélokban használják fel. Feldolgozás nélkül is fogyasztható, de a savassága miatt érdemes keverni más gyümölcsökkel.

Felhasználási javaslat

• Smoothie
• Friss préslé vagy fagyasztott püré
• Étrendkiegészítő por formájában
• Immunerősítő teakeverékek

Tárolás

A camu camu bogyó friss formában gyorsan romlik, ezért szüret után rövid időn belül feldolgozzák. Friss gyümölcsként hűtve 1–2 napig tartható el, fagyasztva vagy porrá őrölve hosszabb ideig tárolható.

Összefoglalva a camu camu bogyó egy igazi amazóniai szupergyümölcs, amely természetes formában is kiválóan alkalmas az immunrendszer támogatására, antioxidáns pótlásra és vitaminbevitel kiegészítésére.

Tápérték 100 g friss camu camu bogyóban:
Kalória: 24 kcal
Fehérje: 0.4 g
Zsír: 0.2 g
Szénhidrát: 5.9 g
Cukor: 1.3 g
Rost: 1.1 g
Kálium: 83 mg
Kalcium: 15 mg
Magnézium: 12 mg
Vas: 0.5 mg
Cink: 0.1 mg
C-vitamin: 2780 mg
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.02 mg
B3-vitamin: 0.8 mg
Folsav: 14 µg
A-vitamin: 270 IU
D-vitamin: 0 IU