A fenyőmag fajták sokszínűsége meglepő lehet azok számára, akik csak egyféle maggal találkoztak a boltok polcain. A fenyőmag nem egyetlen típusú mag, hanem különböző fenyőfajták termése, melyek méretben, ízben, állagban és tápértékben is eltérnek. A három legismertebb és legelérhetőbb fajta az európai (stone pine), koreai és szibériai fenyőmag.
Ez a legelterjedtebb fajta, főként a mediterrán térségből származik. Hosszúkás, világos bézs színű szemek, enyhén édeskés, diós ízvilággal. A pesto alapvető hozzávalója, de salátákhoz, pékárukhoz is kiváló.
A koreai fenyőmag vastagabb, rövidebb szemű, világos színű, de olajosabb állagú, emiatt különösen jó krémekhez, mártásokhoz. Ízre kissé intenzívebb, édesebb az európainál.
A legkisebb méretű fenyőmag, színe sötétebb, barnás árnyalatú. Íze enyhén gyantás, vadabb karakterű, különösen jól illik húsos ételekhez vagy sült zöldségekhez.
Bármely fenyőmag fajta jól illik az egészséges étrendbe. Gazdagok egészséges zsírsavakban, fehérjében és E-vitaminban, de kalóriatartalmuk magas, ezért mértékkel ajánlott fogyasztani. Érdemes szárazon pirítani őket felhasználás előtt, így intenzívebb ízt kapnak.
Összefoglalva, a fenyőmag fajták között nincs egyetlen „jobb” választás – az adott recept és ízlésvilág alapján érdemes választani. Ha változatosságra vágysz, próbáld ki mindhárom típust!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.