Különböző fenyőmag fajták halmokban: hosszúkás, rövid és sötétebb szemek fehér háttéren

Fenyőmag fajták – Európai, szibériai és koreai változatok összehasonlítása

Különböző fenyőmag fajták halmokban: hosszúkás, rövid és sötétebb szemek fehér háttéren

A fenyőmag fajták sokszínűsége meglepő lehet azok számára, akik csak egyféle maggal találkoztak a boltok polcain. A fenyőmag nem egyetlen típusú mag, hanem különböző fenyőfajták termése, melyek méretben, ízben, állagban és tápértékben is eltérnek. A három legismertebb és legelérhetőbb fajta az európai (stone pine), koreai és szibériai fenyőmag.

1. Európai fenyőmag (Pinus pinea)

Ez a legelterjedtebb fajta, főként a mediterrán térségből származik. Hosszúkás, világos bézs színű szemek, enyhén édeskés, diós ízvilággal. A pesto alapvető hozzávalója, de salátákhoz, pékárukhoz is kiváló.

2. Koreai fenyőmag (Pinus koraiensis)

A koreai fenyőmag vastagabb, rövidebb szemű, világos színű, de olajosabb állagú, emiatt különösen jó krémekhez, mártásokhoz. Ízre kissé intenzívebb, édesebb az európainál.

3. Szibériai fenyőmag (Pinus sibirica)

A legkisebb méretű fenyőmag, színe sötétebb, barnás árnyalatú. Íze enyhén gyantás, vadabb karakterű, különösen jól illik húsos ételekhez vagy sült zöldségekhez.

Felhasználási módok

  • Pesto készítés – bármely fajtából, de az európai a legismertebb választás.
  • Salátákhoz pirítva – ropogós textúra és diós ízvilág.
  • Pékárukban – kenyerek, kalácsok tetejére szórva.
  • Édes ételekhez – müzlik, energiaszeletek dúsítására.

Bármely fenyőmag fajta jól illik az egészséges étrendbe. Gazdagok egészséges zsírsavakban, fehérjében és E-vitaminban, de kalóriatartalmuk magas, ezért mértékkel ajánlott fogyasztani. Érdemes szárazon pirítani őket felhasználás előtt, így intenzívebb ízt kapnak.

Összefoglalva, a fenyőmag fajták között nincs egyetlen „jobb” választás – az adott recept és ízlésvilág alapján érdemes választani. Ha változatosságra vágysz, próbáld ki mindhárom típust!

Tápérték 100 g-ban (átlagos értékek):
Kalória: 673 kcal
Fehérje: 13.7 g
Zsír: 68.4 g
ebből telített: 4.9 g
Szénhidrát: 13.1 g
Cukor: 3.6 g
Rost: 3.7 g
Kalcium: 16 mg
Magnézium: 251 mg
Vas: 5.5 mg
Kálium: 597 mg
Foszfor: 575 mg
Cink: 6.5 mg
E-vitamin: 9.3 mg
B1-vitamin: 0.36 mg
B2-vitamin: 0.23 mg
B3-vitamin: 4.4 mg