A glükóz, más néven szőlőcukor, az egyik legelterjedtebb egyszerű cukor, amelyet az emberi szervezet is elsődleges energiaforrásként használ. Az élelmiszeriparban leggyakrabban glükóz szirup formájában alkalmazzák, amely kukoricából, búzából vagy burgonyából nyert keményítő enzimatikus bontásával készül.
A glükóz szirup egy sűrű, áttetsző, enyhén aranyszínű folyadék, amelyet elsősorban édesítőként, állományjavítóként és nedvességmegkötőként alkalmaznak. Gyakori összetevő a következőkben:
A glükóz szirup nem kristályosodik, emiatt ideális alapanyag lágy és homogén állagú édességekhez. Segít megőrizni az élelmiszerek frissességét, puhaságát, valamint hosszabb eltarthatóságot biztosít.
A glükóz gyorsan felszívódik, így gyors energiaforrásként szolgál – különösen hasznos sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, vagy akár hipoglikémia esetén. Ugyanakkor magas a glikémiás indexe (GI: ~100), ezért mértékletes fogyasztás javasolt, különösen cukorbetegek számára.
A glükóz szirup szobahőmérsékleten tárolva hosszú ideig eltartható, nem hajlamos romlásra vagy kristályosodásra. Fontos azonban, hogy tiszta eszközzel adagoljuk, és jól zárjuk vissza használat után, hogy megőrizze minőségét.
A glükóz nélkülözhetetlen szerepet játszik az ipari élelmiszergyártásban és a házi cukrászatban is – sokoldalú, funkcionális és technológiai szempontból is értékes alapanyag.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.