Treacle tart sós karamellás változata, pitével és mogyoróvajjal tálalva

Treacle tart sós karamellás változatban

A treacle tart egy klasszikus brit sütemény, amelyet tradicionálisan sötét melasszal készítenek, és gazdag, édes ízű. A sós karamellás változat különleges csavart ad ennek az ételnek, amely egyensúlyba hozza az édességet és a sós ízeket. A mogyoróvajjal és citromlével tálalt pite egy modern, de mégis hagyományos desszert, amely minden falatjában örömet okoz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Tészta (pitéhez)
50 g Mogyoróvaj
200 g Fekete melasz
100 g Glükózszirup
100 g Sós karamell
150 ml Friss tejszín
50 g Cukor
1 db Citromlé
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A pitetésztát készítsd el, ha házi tésztát használsz, nyújtsd ki és tedd egy piteformába, majd süsd 180°C-on 10-12 percig, amíg világos aranybarna színt kap.

    A pite alját sütés közben érdemes alufóliával vagy sütőbabbal súlyozni, hogy ne púposodjon fel.

    2

    A fekete melaszt, glükózszirupot és cukrot tedd egy lábasba, majd lassú tűzön melegítsd össze, amíg a cukor feloldódik és a szirup homogén nem lesz.

    Ügyelj arra, hogy ne égjen meg a cukor, mert az keserű ízt adhat az ételnek.

    3

    Amikor a szirup összeállt, add hozzá a sós karamellt és keverd jól össze.

    A sós karamell különleges ízt ad a treacle tartnak, és kiemeli az édességet.

    4

    A tejszínt tedd egy másik edénybe, és melegítsd fel, majd öntsd a meleg karamellához, és folyamatosan kevergetve főzd további 5 percig.

    A tejszínt nem szabad forralni, hogy ne csomósodjon össze a karamell.

    5

    A tésztát vedd ki a sütőből, és töltsd meg a sós karamellás keverékkel, majd tedd vissza a sütőbe 20-25 percre, amíg a töltelék szilárd állagú lesz.

    Ne süsd túl, mert akkor a karamell túlságosan keménnyé válik.

    6

    A pitét hagyd kihűlni, majd tálald egy kanál mogyoróvajjal és egy kis citromlével, hogy frissítse az ízeket.

    A mogyoróvaj gazdag és krémes textúrát ad, miközben a citromlé frissítő kontrasztot biztosít.