Sertészsír nyers feldolgozatlan formában a klasszikus magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga. A sertés zsírszöveteiből – leggyakrabban a hájból és bőr alatti rétegekből – nyert nyers zsír megfelelő feldolgozással kiolvasztható, és kiváló főző-, sütőzsírrá válik.
A nyers állapotú sertészsír színe fehér, állaga tömör, kissé krémes, és enyhe, jellegzetes illatot áraszthat. Feldolgozás (sütés vagy olvasztás) során tisztított, áttetsző zsírrá válik, amelyből gyakran tepertő is készül.
A nyers sertészsírt feldolgozás előtt ki kell sütni vagy olvasztani. A sütés során keletkezett zsír ideális sütéshez, főzéshez, kenyérre kenve, zöldségek vagy húsok párolásához. A visszamaradó tepertő is felhasználható önálló fogásként vagy feltétként. Különösen népszerű vidéki, paraszti konyhákban, ahol autentikus ízvilágot biztosít.
A nyers sertészsír tárolását mindig hűtőszekrényben vagy fagyasztva javasolt megoldani. A feldolgozásig max. 3–4 napon belül célszerű felhasználni. Fagyasztva 3–6 hónapig is eláll. Fontos, hogy ne érintkezzen vízzel, mivel ez rontja a minőségét és eltarthatóságát.
A sertészsír nyers feldolgozatlan formája egy hagyományos, gazdaságos és ízletes alapanyag, amely a házi zsírelőállítás és klasszikus ételek nélkülözhetetlen része.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.