Cornish pasty klasszikus változat, aranybarnára sült tésztában

Cornish pasty klasszikus változat

A Cornish pasty egy hagyományos angol étel, amely eredetileg a Cornwall vidékről származik. A múltban a bányászok vitték magukkal ebédre, mivel az étel könnyen szállítható volt, és a tésztába zárt töltelék frissen tartotta a húst és a zöldségeket. A klasszikus Cornish pasty mindig marhahúsos, és a zöldségeket apróra vágják, hogy egyenletesen süljenek. Ez az étel tökéletes választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához, amit könnyedén tálalhatsz akár egy pohár borral is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
250 g Sós vaj
150 ml Hideg víz
300 g Marhahús
1 db Póréhagyma
1 db Sárgarépa
2 db Krumpli
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá a sót és a hideg vajat. A vajat morzsold bele a lisztbe, míg apró morzsák nem keletkeznek.

    A hideg vaj és a hideg víz segíti, hogy a tészta omlós legyen.

    2

    Adj hozzá annyi hideg vizet, hogy egy rugalmas, de nem túl lágy tésztát kapj. Gyúrd össze a tésztát, majd csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

    Ha a tészta túl száraznak tűnik, egy pici vizet is adhatsz hozzá, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    3

    Míg a tészta pihen, készítsd elő a tölteléket. A marhahúst vágd apró kockákra, a póréhagymát, sárgarépát és krumplit pedig vékony szeletekre.

    Minél apróbbra vágod a töltelék hozzávalóit, annál egyenletesebben sülnek majd.

    4

    Egy nagy tálban keverd össze a marhahúst, a zöldségeket, sót és frissen őrölt fekete borsot.

    A zöldségeket nyugodtan előre előkészítheted, hogy gyorsabban haladhass.

    5

    A pihentetett tésztát vedd elő, és lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 5 mm vastagságúra. Használj egy nagyobb tányért, hogy kerek formákat vágj a tésztából.

    A tészta nyújtásakor mindig lisztezd meg a felületet, hogy ne ragadjon.

    6

    Minden tészta korong közepére tegyél egy adag tölteléket, majd hajtsd félbe és nyomd össze a széleit, hogy jól záródjon.

    A széleket szorosan nyomd össze, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.

    7

    A kész pastykák tetejét kend meg felvert tojással, majd egy késsel készíts egy kis bevágást a tetejükön, hogy gőzölgés közben ne repedjenek szét.

    A tojáskenés szép fényt ad a pastykáknak, és segít a sütés közben keletkező párának kijutni.

    8

    Süsd a pastykákat 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.

    Minden sütő másképp működik, ezért a sütési idő végén érdemes ránézni a pastykákra.