A lisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá a sót és a hideg vajat. A vajat morzsold bele a lisztbe, míg apró morzsák nem keletkeznek.
A hideg vaj és a hideg víz segíti, hogy a tészta omlós legyen.
Adj hozzá annyi hideg vizet, hogy egy rugalmas, de nem túl lágy tésztát kapj. Gyúrd össze a tésztát, majd csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
Ha a tészta túl száraznak tűnik, egy pici vizet is adhatsz hozzá, hogy könnyebben dolgozhass vele.
Míg a tészta pihen, készítsd elő a tölteléket. A marhahúst vágd apró kockákra, a póréhagymát, sárgarépát és krumplit pedig vékony szeletekre.
Minél apróbbra vágod a töltelék hozzávalóit, annál egyenletesebben sülnek majd.
Egy nagy tálban keverd össze a marhahúst, a zöldségeket, sót és frissen őrölt fekete borsot.
A zöldségeket nyugodtan előre előkészítheted, hogy gyorsabban haladhass.
A pihentetett tésztát vedd elő, és lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 5 mm vastagságúra. Használj egy nagyobb tányért, hogy kerek formákat vágj a tésztából.
A tészta nyújtásakor mindig lisztezd meg a felületet, hogy ne ragadjon.
Minden tészta korong közepére tegyél egy adag tölteléket, majd hajtsd félbe és nyomd össze a széleit, hogy jól záródjon.
A széleket szorosan nyomd össze, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.
A kész pastykák tetejét kend meg felvert tojással, majd egy késsel készíts egy kis bevágást a tetejükön, hogy gőzölgés közben ne repedjenek szét.
A tojáskenés szép fényt ad a pastykáknak, és segít a sütés közben keletkező párának kijutni.
Süsd a pastykákat 180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.
Minden sütő másképp működik, ezért a sütési idő végén érdemes ránézni a pastykákra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.