A szegfűbors egész formában az egyik legaromásabb és legsokoldalúbb egzotikus fűszer, amely a Karib-térségből, elsősorban Jamaicából származik. Bár sokan a szegfűszeggel azonosítják, a Pimenta dioica nevű növény szárított termése valójában egyedi és komplex ízprofilt kínál, amely egyszerre idézi a szegfűszeg, a fahéj, a szerecsendió és a bors karakterét.
A szárított szegfűbors bogyók kemények, sötétbarna színűek és gömbölyűek, illatuk erőteljes és meleg. Egészben használva hosszabb főzési idő során fejtik ki legjobban aromájukat, ezért gyakran kerülnek levesekbe, pácokba, ragukba vagy savanyúságokba. Őrölve is alkalmazhatók, különösen süteményeknél, húsok pácolásánál és fűszerkeverékek részeként.
A szegfűbors egész szemeket javasolt főzés közben hozzáadni, majd tálalás előtt eltávolítani, hasonlóan a babérlevélhez. Néhány ötlet:
A szegfűbors antioxidáns és enyhe gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá segíthet az emésztés javításában is. A benne található eugenol hatóanyag fájdalomcsillapító hatású lehet. Mértékletesen használva kellemesen fűszeres karaktert és jótékony hatásokat is nyújt az étrendben.
Ha egyetlen fűszerrel szeretnél többféle ízvilágot elérni, akkor a szegfűbors egész formája kiváló választás minden kreatív konyhába.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.