Kalops párolt répával, egy tálban tálalva

Kalops párolt répával

A kalops egy hagyományos magyar étel, amely évszázadok óta része a magyar konyhának. Eredetileg egy egyszerű, paraszti ételként készült, de mára a magyar családi ebédek elmaradhatatlan része lett. A hús párolása hosszú időt vesz igénybe, de a végeredmény egy szaftos, ínycsiklandó étel, amelyet általában főtt rizzsel vagy friss kenyérrel tálalnak. A répa édes íze csodálatosan kiegészíti a gazdag, fűszeres hús aromáit, miközben a fűszerek egyedi ízharmóniát alkotnak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 15 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Marhahús (lapocka vagy lábszár)
2 db Hagyma
3 db Sárgarépa
3 gerezd Fokhagyma
150 ml Fehérbor
500 ml Víz
1 tk.
1 csipet Bors
1 ág Kakukkfű
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd kisebb kockákra, és egy nagyobb lábasban, olívaolajon pirítsd meg minden oldalát, hogy szép barna színt kapjon.

    A hús pirítása előtt ügyelj arra, hogy a lábas elég forró legyen, így a hús nem fog csak főni, hanem igazán karamellizálódik.

    2

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, és add hozzá a hús mellé, majd pirítsd tovább 2-3 percig, hogy kioldódjanak az ízek.

    Ha a hagyma gyorsan megégne, adj hozzá egy kevés vizet, hogy puhábban piruljon.

    3

    A sárgarépát hámozd meg, majd vágd karikákra, és add a húshoz a fokhagymás-hagymás keverékkel együtt.

    A répa nemcsak szép színt ad, hanem édes ízével kellemesen kiegészíti a hús ízét is.

    4

    Öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd egy-két percig forrni, hogy az alkohol elpárologjon.

    A bor segít az ízek intenzifikálásában, de ügyelj rá, hogy a bor minősége befolyásolja az étel végső ízét.

    5

    Öntsd rá a vizet, sózd, borsozd, és tedd bele a kakukkfüvet, majd takard le, és párold a húst és zöldségeket 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul.

    A párolás során figyelj arra, hogy ne hagyd teljesen elfőni a folyadékot, szükség esetén adj hozzá még vizet.

    6

    A kész kalopsot tálald forrón, friss kenyérrel vagy főtt rizzsel.

    A kalopsot még finomabbá teheted egy kevés friss petrezselyemmel a tetején, hogy friss, zöld ízt adjon neki.