Kalops főtt burgonyával, gazdag húsos szafttal

Kalops főtt burgonyával

A kalops egy tradicionális magyar étel, amely a marhahús és zöldségek hosszú főzésével készül. Az étel egyszerű, mégis ínycsiklandó, és egyike azoknak a fogásoknak, amelyek az igazi magyar konyhát képviselik. A hús ízletes szaftja tökéletesen kiegészíti a puha burgonyát, így igazán laktató étel. A kalopsot gyakran tálalják ünnepi alkalmakra vagy családi ebédekhez. A titka a lassú főzésben rejlik, amely során a hús minden íze felszabadul. Ha szeretnéd, a főzés során egy kis füstölt szalonnát is hozzáadhatsz, hogy még gazdagabb legyen az étel íze.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 30 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Marhahús
2 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Sárgarépa
1 db Zeller
4 db Burgonya
2 db Babérlevél
1 tk.
1 tk. Fekete bors
200 ml Vörösbor
2 ek. Olaj
1 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd fel nagyobb kockákra, a hagymát és fokhagymát pedig finomra aprítsd.

    A húsnak egyenletesen kell darabolva lenni, hogy mindegyik darab egyformán megfőjön.

    2

    Egy nagyobb fazékban melegítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a marhahúst minden oldalon, hogy szép barna színt kapjon.

    A hús pirítása fontos lépés, mert így intenzívebb ízt kap a végén.

    3

    A pirított húsra add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd együtt 2-3 percig, amíg a hagyma üvegesedik.

    Ne hagyd, hogy a hagyma megégjen, mert az keserűvé teheti az ételt.

    4

    Add hozzá a felkarikázott sárgarépát, zellert, a babérlevelet, sót és borsot, majd öntsd fel a vörösborral és a vízzel. Keverd jól össze.

    A bor a hús ízét gazdagítja, de ha nem szeretnéd, használhatsz csak vizet is.

    5

    Fedd le a fazekat, és főzd alacsony hőmérsékleten 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús puha nem lesz.

    A hosszú, lassú főzés biztosítja, hogy a hús igazán omlós és ízletes legyen.

    6

    A főzés végén a burgonyát hámozd meg, vágd fel nagyobb kockákra, majd tedd egy másik fazékba sós vízbe. Főzd meg 15-20 perc alatt.

    A burgonyát mindig kicsit nagyobb darabokra vágd, hogy ne főjön szét túl hamar.

    7

    Tálald a főtt burgonyát a kalops mellett, és locsold meg a húsos szafttal. Díszítsd friss petrezselyemmel, ha szeretnéd.

    A burgonya puhasága tökéletesen illik a gazdag húsos szafthoz.