Tisztított és előkészített ibolyavirág konyhai felhasználásra, vágódeszkán

Ibolyavirág – Az ehető tavaszi virág gasztronómiai szerepe

Tisztított és előkészített ibolyavirág konyhai felhasználásra, vágódeszkán

Az ibolya virág (Viola odorata) nemcsak a tavasz hírnöke, hanem egy meglepően sokoldalúan felhasználható ehető virág is. Illatos, kékes-lilás szirmai vizuálisan és ízvilágban is különleges kiegészítői lehetnek salátáknak, desszerteknek, teáknak vagy koktéloknak.

Az ibolyát már az ókorban is alkalmazták gyógyászati és kulináris célokra. Ma elsősorban a kreatív gasztronómia egyik népszerű ehető virágaként ismert. Illóolajai nyugtató hatásúak, miközben a virág íze enyhén édes, parfümös karakterű.

Felhasználása a konyhában

  • Salátákhoz: frissen, nyersen rászórva.
  • Desszertekhez: sütemények tetején, mousse vagy panna cotta dekorálására.
  • Kandírozva: cukorban megforgatva és szárítva süteménydíszítéshez.
  • Teákhoz: forrázatként nyugtató hatással bír.
  • Koktélokhoz: jégkockába fagyasztva vagy díszítésként.

Tisztítása során óvatosan válasszuk le a szirmokat, vagy egészben is felhasználhatjuk. Csak permetezésmentes, bio forrásból származó ibolyát fogyasszunk!

Egészségügyi hatások és beltartalom

Az ibolyavirág nemcsak szép, hanem egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is értékes alapanyag:

  • Illóolajok: nyugtatják az idegrendszert, enyhíthetik a fejfájást.
  • C-vitamin: immunerősítő hatású.
  • Antioxidáns vegyületek: sejtvédelmet biztosítanak.
  • Flavonoidok: gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Fogyasztása kis mennyiségben ajánlott, különösen először próbálkozók esetében. A gyermekláncfűhöz hasonlóan, az ibolya is inkább dekorációként funkcionál, mint tömeges fogyasztásra szánt alapanyag.

Tárolás és eltarthatóság

Frissen 1–2 napig tárolható hűtőben, nedves papírtörlő közé csomagolva. Jégkockába fagyasztható vagy kandírozva hosszabb ideig is eltartható.

Az ibolyavirág egy ízletes, dekoratív és egészségbarát választás, ha különleges kiegészítőt keresel a tányérra.

Tápérték 100 g ibolyavirágban:
Kalória: 25 kcal
Fehérje: 1.4 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 4.2 g
Cukor: 0.9 g
Rost: 2.0 g
Kálium: 285 mg
Kalcium: 38 mg
Magnézium: 17 mg
Foszfor: 28 mg
C-vitamin: 34 mg
Flavonoidok: jelen (antociánok, luteolin)
Illóolajok: linalool, metil-szalicilát