EgĂ©sz Ă©s felvĂĄgott kaktuszgyĂŒmölcs fa felĂŒleten, Ă©lĂ©nk szĂ­nƱ hĂșssal Ă©s magokkal

KaktuszgyĂŒmölcs – A sivatag Ă©des vitaminbombĂĄja tele antioxidĂĄnsokkal

EgĂ©sz Ă©s felvĂĄgott kaktuszgyĂŒmölcs fa felĂŒleten, Ă©lĂ©nk szĂ­nƱ hĂșssal Ă©s magokkal

A kaktuszgyĂŒmölcs, mĂĄs nĂ©ven prickly pear vagy nopal gyĂŒmölcs, egy egyedi megjelenĂ©sƱ Ă©s tĂĄpanyagokban gazdag egzotikus gyĂŒmölcs, amely a fĂŒgekaktusz (Opuntia) termĂ©se. Leggyakrabban rĂłzsaszĂ­n, vörös vagy narancssĂĄrga hĂșsĂș formĂĄban talĂĄlkozhatunk vele, belsejĂ©ben sok aprĂł ehetƑ maggal. Íze Ă©des, enyhĂ©n dinnyĂ©re vagy körtĂ©re emlĂ©keztetƑ, frissĂ­tƑ jelleggel.

A kaktuszgyĂŒmölcs jĂłtĂ©kony hatĂĄsai

A kaktuszgyĂŒmölcs kĂŒlönösen gazdag antioxidĂĄns vegyĂŒletekben, Ă­gy segĂ­ti a sejtek vĂ©delmĂ©t az oxidatĂ­v stressz ellen. Emellett magas C-vitamin, magnĂ©zium, kĂĄlium, kvercetin Ă©s rosttartalma is hozzĂĄjĂĄrul az egĂ©szsĂ©g tĂĄmogatĂĄsĂĄhoz. Több tanulmĂĄny szerint vĂ©rcukorszint-szabĂĄlyozĂł Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsai is lehetnek.

  • AntioxidĂĄns hatĂĄsĂș – vĂ©di a sejteket Ă©s tĂĄmogatja az immunrendszert.
  • Magas rosttartalom – segĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s elƑsegĂ­ti a teltsĂ©gĂ©rzetet.
  • C-vitaminban gazdag – tĂĄmogatja a bƑr Ă©s az immunrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t.
  • KĂĄlium Ă©s magnĂ©zium – hozzĂĄjĂĄrulnak a szĂ­v- Ă©s izommƱködĂ©shez.
  • TermĂ©szetes vĂ©rcukorszint szabĂĄlyozĂł hatĂĄssal is bĂ­rhat.

KaktuszgyĂŒmölcs a konyhĂĄban

A kaktuszgyĂŒmölcs frissen fogyasztva is finom, de italokhoz, smoothie-khoz, lekvĂĄrokhoz, szörpökhöz Ă©s fagylaltokhoz is kivĂĄlĂł. DĂ©l-AmerikĂĄban, MexikĂłban Ă©s a mediterrĂĄn tĂ©rsĂ©gekben gyakran hasznĂĄljĂĄk szĂłszok, chutney-k vagy szĂ­nezett desszertek alapanyagakĂ©nt. A hĂ©j eltĂĄvolĂ­tĂĄsa utĂĄn a hĂșs közvetlenĂŒl kanalazhatĂł vagy turmixolhatĂł.

ÉrettsĂ©g Ă©s tĂĄrolĂĄs

Az Ă©rett kaktuszgyĂŒmölcs puha tapintĂĄsĂș, intenzĂ­v szĂ­nƱ Ă©s könnyen lehĂĄmozhatĂł. Fontos: a gyĂŒmölcs hĂ©ja finom tĂŒskĂ©ket tartalmazhat, Ă­gy tisztĂ­tĂĄskor ajĂĄnlott kesztyƱ hasznĂĄlata. FelvĂĄgva hƱtƑszekrĂ©nyben 2–3 napig eltarthatĂł.

A kaktuszgyĂŒmölcs nemcsak egy kĂŒlönleges, dekoratĂ­v alapanyag, hanem valĂłdi szuperĂ©lelmiszer, amely termĂ©szetes mĂłdon jĂĄrul hozzĂĄ az egĂ©szsĂ©g megƑrzĂ©sĂ©hez.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g kaktuszgyĂŒmölcsben:
KalĂłria: 41 kcal
Fehérje: 0.7 g
ZsĂ­r: 0.5 g
Szénhidråt: 9.6 g
Cukor: 5.3 g
Rost: 3.6 g
NĂĄtrium: 5 mg
KĂĄlium: 220 mg
Kalcium: 56 mg
Magnézium: 85 mg
Vas: 0.3 mg
Cink: 0.12 mg
B1-vitamin: 0.01 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.46 mg
B6-vitamin: 0.06 mg
Folsav: 3 ”g
A-vitamin: 43 IU
C-vitamin: 14 mg
D-vitamin: 0 IU