Kesuvaj üvegben, kanállal és egész kesudióval fa felületen

Kesuvaj – Selymes, növényi alapú krém egészséges zsírokkal

Kesuvaj üvegben, kanállal és egész kesudióval fa felületen

A kesuvaj egy krémes, növényi eredetű kenhető termék, amelyet pörkölt vagy nyers kesudióból készítenek. Íze enyhén édeskés, lágy és selymes textúrájú, ezért nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes is.

A kesuvaj felhasználása rendkívül sokoldalú: kenhető pirítósra, zabkásához adható, smoothie-kba keverhető, sütemények és szószok alapja lehet. Gyakran alkalmazzák vegán sajtok, mártások és nyers desszertek készítéséhez is, mert természetes krémes állagot biztosít.

Miért érdemes kesuvajat fogyasztani?

  • Gazdag egészséges zsírsavakban – telítetlen zsírokkal
  • Jó magnézium- és rézforrás – támogatja az idegrendszert
  • Krémes, semleges íz – sokféle ételhez illeszkedik
  • Növényi fehérjében gazdag – ideális vegán étrendhez

Felhasználási javaslatok

  • Reggelire pirítósra kenve, gyümölcsökkel
  • Smoothie-khoz adva krémességért
  • Vegán sajtkrém vagy mártás alapjaként
  • Nyers süteményekhez és energiagolyókhoz

A kesuvaj szobahőmérsékleten is tárolható, de felbontás után hűtve hosszabb ideig eltartható. Természetes olajtartalma miatt idővel kiválhat az olaj a tetején, amit fogyasztás előtt érdemes visszakeverni.

A kesuvaj ideális azok számára, akik egyszerre keresnek tápláló, természetes és ízletes növényi krémet. Finom, mégis semleges aromája miatt kiválóan illeszthető édes és sós ételekhez is.

Tápérték 100 g kesuvajban:
Kalória: 553 kcal
Fehérje: 17.6 g
Zsír: 44.4 g
– ebből telített zsírsav: 7.8 g
Szénhidrát: 30.2 g
Cukor: 5.0 g
Rost: 3.3 g
Nátrium: 12 mg
Kálium: 565 mg
Kalcium: 37 mg
Magnézium: 292 mg
Vas: 6.7 mg
Cink: 5.8 mg
Foszfor: 593 mg
E-vitamin: 0.9 mg
B1-vitamin: 0.42 mg
B6-vitamin: 0.42 mg
Folsav: 25 µg