Szeletelt májusi pereszke gombák konyhai előkészítő deszkán

Májusi pereszke – A tavaszi szezon egyik legfinomabb ehető gombája

Szeletelt májusi pereszke gombák konyhai előkészítő deszkán

A májusi pereszke (Calocybe gambosa) az egyik legkorábban megjelenő, kiváló minőségű ehető gomba, amely a tavaszi gombaszezon igazi sztárja. Neve is utal arra, hogy jellemzően áprilistól május végéig gyűjthető, főként réteken, erdőszéleken, parkokban és füves területeken, gyakran boszorkánykörök formájában nőve.

Jellegzetes, tömör húsú, fehéres-sárgás színű gomba, amely erőteljes, lisztes illatáról könnyen felismerhető. A konyhában sokoldalúan felhasználható, és kezdő gombászok számára is biztonságos választás, mert kevéssé összetéveszthető mérgező fajokkal.

Felhasználása a konyhában

A májusi pereszke különösen tömör, húsos állagú, ami miatt kiváló alapanyag többféle ételhez:

  • Rántva: klasszikus panírozott formában tálalva.
  • Gombapörköltként: hagymával, fűszerekkel elkészítve egy kiadós főétel.
  • Levesekbe, tésztákhoz: darabolva, kevés fűszerrel megpárolva.
  • Sütve, grillezve: kevés zsiradékkal is ízletes és szaftos marad.

Tisztítás után szeletelhető, jól bírja a hőkezelést, és megtartja formáját főzés közben is. A tönkje és a kalapja egyaránt fogyasztható.

Tápanyagtartalma és élettani hatásai

A májusi pereszke nemcsak ízletes, hanem tápértékben gazdag is. Kalóriatartalma alacsony, mégis jelentős a fehérjetartalma, ami a gombákra általában jellemző. Emellett:

  • B-vitaminokat (B1, B2, B3, B6) tartalmaz – idegrendszeri támogatásra kiváló.
  • Káliumban, foszforban és cinkben gazdag – hozzájárul a sejtműködéshez és immunrendszer erősítéséhez.
  • Élelmi rostot is biztosít – támogatja az emésztést.
  • Antioxidánsokat tartalmaz – segíti a szervezet védekezőképességét.

Fogyasztási tanácsok

A májusi pereszke biztonságosan fogyasztható gomba, ha megfelelően azonosított példányokról van szó. Nyersen nem ajánlott a fogyasztása, bár nem mérgező, hőkezelés után válik könnyen emészthetővé. Gombaszakellenőri vizsgálat ajánlott, különösen nagy mennyiségű gyűjtés esetén.

A májusi pereszke tökéletes választás a tavaszi, friss, egészséges konyhába, ahol a természet íze találkozik a hagyományos magyar gombás ételek világával.

Tápérték 100 g májusi pereszkében:
Kalória: 30 kcal
Fehérje: 3.0 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 4.8 g
Cukor: 1.1 g
Rost: 2.0 g
Kálium: 415 mg
Foszfor: 106 mg
Nátrium: 9 mg
Kalcium: 8 mg
Magnézium: 13 mg
Cink: 0.6 mg
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.21 mg
B3-vitamin: 4.5 mg
B6-vitamin: 0.09 mg
Folsav: 15 µg
D-vitamin: 5 IU
C-vitamin: 2.2 mg