Friss citromfű szárak tiszta tányéron

Minden, amit a citromfű száráról tudni érdemes – Az aromás gyógynövény és fűszer

Friss citromfű szárak tiszta tányéron

A citromfű szár (Cymbopogon citratus) egy rendkívül aromás fűszer, amelyet széles körben használnak a mediterrán és ázsiai konyhában. A citromfű szárak hosszúak, keskenyek és gazdag citromos illattal rendelkeznek. Az íze enyhén frissítő és citromos, ezért tökéletesen illik levesekhez, szószokhoz, teákhoz és desszertekhez.

A citromfű szárak tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak az egészség javításához. A citromfű rendkívül jótékony hatással van az emésztésre, segíthet a gyomorpanaszok enyhítésében, valamint frissítő hatása révén csökkenti a stresszt és a szorongást.

Citromfű szár felhasználása

A citromfű szárak felhasználása nagyon sokrétű. Leggyakrabban teákban, limonádéban, levesekben és currykben találkozhatunk vele, de húsételek, szószok és saláták ízesítésére is ideális. A citromfű szár frissen és szárítva is alkalmazható, így télen is könnyen hozzáférhetünk.

  • Friss citromfű szár: Tökéletes frissítő teákhoz és italokhoz.
  • Szárított citromfű szár: Kiváló fűszerként húsok, szószok és saláták ízesítésére.
  • Citromfű alapú italok: Kiváló kombináció a zöld teával és gyümölcsökkel.

Citromfű szár egészségügyi előnyei

A citromfű szárak egészségügyi előnyei széleskörűek. Segíthetnek a bélflóra javításában, az emésztés elősegítésében, és a gyulladások csökkentésében. Ezen kívül frissítő hatásuk miatt enyhíthetik a fejfájást és csökkenthetik a stresszt. A citromfű szárak antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Citromfű szár termesztése

A citromfű könnyen termeszthető otthon, mivel nem igényel túl sok figyelmet. Jól alkalmazkodik a melegebb éghajlatokhoz és a napos helyekhez, és gyorsan növekszik, ha megfelelő környezetet biztosítunk neki. A citromfű szárakat frissen fogyaszthatjuk, de szárítva is tárolhatjuk, így a téli hónapokban is élvezhetjük aromáját.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 99 kcal
Fehérje: 1.8 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 25.5 g
Cukor: 0.1 g
Rost: 5.1 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 230 mg
Kalcium: 83 mg
Magnézium: 60 mg
Vas: 1.2 mg
Cink: 0.3 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 0.5 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 15 µg
A-vitamin: 110 IU
C-vitamin: 20 mg
D-vitamin: 0 IU