Sárkánygyümölcs (pitahaya) sárga héjú bogyók, élénk sárga és fehér hús

Mindent a sárkánygyümölcsről – A sárga héjú változat, íze és felhasználása

Sárkánygyümölcs (pitahaya) sárga héjú bogyók, élénk sárga és fehér hús

A sárkánygyümölcs, más néven pitahaya, egy trópusi gyümölcs, amely a Cactaceae családjába tartozik. A sárga héjú változat különleges ízvilágot képvisel, amely frissítő és enyhén édes-savanykás. A sárkánygyümölcs kívülről élénk rózsaszínű vagy sárga, a belseje pedig tele van fekete magokkal, amelyek könnyedén rágják el.

A sárkánygyümölcs bogyója rendkívül tápláló, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében és az emésztés javításában.

A sárkánygyümölcs felhasználása

A sárkánygyümölcsöt leggyakrabban frissen fogyasztják, mivel frissítő és egészséges nassolnivaló. Ezen kívül felhasználható smoothie-k, gyümölcslevek, saláták és desszertek készítésére is. A sárkánygyümölcs héjától mentesített húsa könnyen belekeverhető egyéb gyümölcsökhöz, mint például a kókusz vagy a mangó.

A sárkánygyümölcs egészségügyi előnyei

A sárkánygyümölcs tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében. Emellett segíti a bélflóra működését és javíthatja az emésztést, mivel gazdag rostokban. A sárkánygyümölcs segíthet a szív egészségének megőrzésében is, mivel antioxidánsai és ásványi anyagai hozzájárulhatnak a keringési rendszer egészségéhez.

A sárkánygyümölcs a konyhában

A sárkánygyümölcs íze és frissítő hatása miatt ideális választás különféle gyümölcsös ételekhez és italokhoz. A gyümölcs bogyóit felhasználhatjuk salátákhoz, italokhoz, szószokhoz, valamint különféle desszertekhez és süteményekhez is.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 50 kcal
Fehérje: 1.0 g
Zsír: 0.6 g
Szénhidrát: 13.2 g
Cukor: 8.0 g
Rost: 3.0 g
C-vitamin: 3 mg
Vas: 0.3 mg
Kálium: 200 mg
Kalcium: 18 mg
Magnézium: 10 mg
A-vitamin: 30 IU
Folsav: 15 µg
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU