Vérszilva szelet, élénk piros hús közelről, kiemelve a gyümölcs lédús textúráját

Mindent a vérszilváról – A gyümölcs titkai és előnyei

Vérszilva szelet, élénk piros hús közelről, kiemelve a gyümölcs lédús textúráját

A vérszilva (Prunus cerasifera) egy különleges szilvafajta, amely a szilvák egyik legszembetűnőbb és legízletesebb képviselője. A vérszilva nemcsak egyedülálló megjelenésével, hanem gazdag tápanyagtartalmával is vonzza a figyelmet. A gyümölcs neve a sötétvörös, szinte már piros húsáról kapta nevét, amely egyedülálló ízvilágot kölcsönöz neki.

A vérszilva íze édes és enyhén savanykás, amely tökéletes egyensúlyt teremt a gyümölcs természetes édessége és savassága között. A gyümölcs héja általában sötétpiros, míg a belső hús egy mélyebb, vöröses-lilás színben pompázik. A vérszilva frissen fogyasztva is rendkívül finom, de egyes országokban lekvárok, dzsemek és egyéb finomságok készítésére is használják.

A vérszilva felhasználása

A vérszilva többféle módon felhasználható. Leggyakrabban frissen fogyasztják, de készíthetünk belőle lekvárt, szirupot, sőt még süteményekhez, pitékhez is felhasználható. Az édes és savanykás ízének köszönhetően tökéletesen illik sós ételekhez is, például húsok mellé vagy salátákhoz, ahol kiemeli az ételek ízvilágát.

A vérszilva egészségügyi előnyei

A vérszilva gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen C-vitaminban, amely segíti az immunrendszer működését és a bőr egészségének fenntartását. Emellett antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védik a sejteket a szabad gyököktől. A vérszilva fogyasztása segíthet a vérkeringés javításában, valamint csökkentheti a gyulladásokat a szervezetben.

A vérszilva a konyhában

A vérszilva különleges és sokoldalú alapanyag a konyhában. Felhasználhatjuk desszertekhez, ételekhez, salátákhoz vagy akár italokhoz is. A gyümölcs savanykás íze segít egyensúlyozni az édes ételeket, így tökéletesen illik a különféle süteményekhez, pitékhez vagy akár aszalt formában is. Az egyik legnépszerűbb módja a felhasználásának, hogy lekvárt készítenek belőle, amit különféle ételek mellé tálalnak.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 50 kcal
Fehérje: 0.6 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 12.5 g
Cukor: 9.5 g
Rost: 1.2 g
C-vitamin: 10 mg
Vas: 0.4 mg
Kálium: 230 mg
Kalcium: 15 mg
Magnézium: 12 mg
A-vitamin: 9 IU
Folsav: 4 µg
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.07 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU