Ugli gyĂŒmölcs, sĂĄrga-zöld bƑr Ă©s narancssĂĄrga hĂșs

Mindent az ugli gyĂŒmölcsrƑl – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

Ugli gyĂŒmölcs, sĂĄrga-zöld bƑr Ă©s narancssĂĄrga hĂșs

A ugli gyĂŒmölcs egy trĂłpusi citrusfĂ©le, amely a pomelo Ă©s a grapefruit keresztezĂ©sĂ©bƑl jött lĂ©tre. Az ugli gyĂŒmölcs kĂŒlönleges, szokatlan kinĂ©zetƱ, durva Ă©s rĂĄncos hĂ©ja alatt Ă©des, de enyhĂ©n savanykĂĄs, frissĂ­tƑ Ă­zƱ hĂșs talĂĄlhatĂł. A gyĂŒmölcs kĂŒlseje sĂĄrga-zöld szĂ­nƱ, mĂ­g a belseje Ă©lĂ©nk narancssĂĄrga, Ă©s tele van lĂ©dĂșs szegmensekkel.

Az ugli gyĂŒmölcs kĂŒlönlegessĂ©ge nemcsak Ă­zĂ©ben rejlik, hanem tĂĄpanyagokban gazdag összetĂ©telĂ©ben is. A gyĂŒmölcs tele van vitaminokkal, ĂĄsvĂĄnyi anyagokkal Ă©s antioxidĂĄnsokkal, amelyek elƑsegĂ­tik az egĂ©szsĂ©ges emĂ©sztĂ©st Ă©s hozzĂĄjĂĄrulnak az immunrendszer erƑsĂ­tĂ©sĂ©hez.

A ugli gyĂŒmölcs felhasznĂĄlĂĄsa

A ugli gyĂŒmölcsöt leggyakrabban frissen fogyasztjĂĄk, mivel frissĂ­tƑ Ă©s egĂ©szsĂ©ges nassolnivalĂł. Ezen kĂ­vĂŒl felhasznĂĄlhatĂł smoothie-k, gyĂŒmölcslevek, salĂĄtĂĄk Ă©s desszertek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re is. A gyĂŒmölcs hĂșsa könnyen belekeverhetƑ mĂĄs trĂłpusi gyĂŒmölcsökhöz, mint pĂ©ldĂĄul a mangĂł, a papaya vagy a kĂłkusz.

A ugli gyĂŒmölcs egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A ugli gyĂŒmölcs gazdag C-vitaminban, amely segĂ­ti az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©t Ă©s elƑsegĂ­ti a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©t. Emellett antioxidĂĄnsokat tartalmaz, amelyek hozzĂĄjĂĄrulnak a szabad gyökök elleni vĂ©dekezĂ©shez. A gyĂŒmölcs segĂ­thet a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri egĂ©szsĂ©g megƑrzĂ©sĂ©ben, mivel alacsony a kalĂłria- Ă©s cukortartalma, miközben rengeteg tĂĄpanyagot biztosĂ­t.

A ugli gyĂŒmölcs a konyhĂĄban

A ugli gyĂŒmölcs kĂŒlönleges, frissĂ­tƑ Ă­ze miatt remek alapanyag a reggeli gyĂŒmölcsökhöz, italokhoz Ă©s desszertekhez. A gyĂŒmölcs bogyĂłit felhasznĂĄlhatjuk salĂĄtĂĄkhoz, szĂłszokhoz, vagy akĂĄr koktĂ©lokhoz Ă©s gyĂŒmölcslevekhez is. Az ugli gyĂŒmölcs egy szokatlan, de egĂ©szsĂ©ges Ă©s Ă­nycsiklandĂł vĂĄlasztĂĄs a konyhĂĄban.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 50 kcal
Fehérje: 1.1 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 13.3 g
Cukor: 8.4 g
Rost: 4.0 g
C-vitamin: 60 mg
Vas: 0.4 mg
KĂĄlium: 250 mg
Kalcium: 15 mg
Magnézium: 12 mg
A-vitamin: 100 IU
Folsav: 20 ”g
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU