Nyers borsófehérje por világos bézs színű por formájában, sárgaborsóval

Nyers borsó fehérje por – Könnyen emészthető növényi erőforrás

Nyers borsófehérje por világos bézs színű por formájában, sárgaborsóval

A borsó fehérje por nyers formában az egyik legnépszerűbb növényi eredetű fehérjeforrás, különösen a vegán és vegetáriánus étrendet követők körében. A por főként sárgaborsóból készül, enzimatikus vagy vizes eljárással nyerik ki a fehérjét, majd szárítják, hogy finom, sárgás-bézs porrá váljon. Semleges íze és magas tápértéke miatt számos ételbe keverhető.

A nyers borsófehérje különösen előnyös azok számára, akik tej-, szója- vagy gluténérzékenyek, mivel természetesen mentes ezektől az allergénektől. Könnyen emészthető, nem puffaszt, és magas biológiai hasznosulással rendelkezik.

A nyers borsófehérje előnyei

  • Magas fehérjetartalom: 80 g fehérje 100 grammban, ideális izomépítéshez és regenerációhoz.
  • Teljes aminosavprofil: Tartalmazza a legtöbb esszenciális aminosavat, különösen argininben és lizinben gazdag.
  • Allergénmentes: Glutén-, tej-, tojás- és szója nélkül készül.
  • Rostban gazdag: Támogatja az emésztést és a teltségérzetet.
  • Semleges íz: Könnyen beilleszthető édes és sós ételekbe egyaránt.

A borsó fehérje por nyersen kiváló turmixokhoz, energiaszeletekhez, péksüteményekhez vagy akár levesek, főzelékek dúsításához. Egyaránt használható sportolók, diétázók, idősek vagy egészségtudatos fogyasztók étrendjében.

Felhasználás és tárolás

Ajánlott napi adag: 20–30 g (1-2 evőkanál). Száraz, hűvös helyen tárolandó, felbontás után légmentesen zárva, hogy megőrizze frissességét és tápanyagait. Főzés nélkül is fogyasztható.

Érdekesség

A borsófehérje különösen fontos alternatíva lett az élelmiszeriparban, mivel környezetbarát, fenntartható és alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező alapanyag. Vegán húspótlók, protein italok és babaételek egyik leggyakoribb összetevője világszerte.

Összefoglalva a nyers borsó fehérje por egy természetes, tápanyagban gazdag, széles körben alkalmazható növényi alapanyag, amely ideális része lehet a modern, tudatos táplálkozásnak.

Tápérték 100 g nyers borsófehérje porban:
Kalória: 382 kcal
Fehérje: 80.4 g
Zsír: 5.3 g
Szénhidrát: 6.7 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 3.9 g
Kálium: 1102 mg
Kalcium: 45 mg
Magnézium: 83 mg
Vas: 8.6 mg
Cink: 3.2 mg
B1-vitamin: 0.28 mg
B2-vitamin: 0.17 mg
B3-vitamin: 2.3 mg
Folsav: 52 µg
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg