Az ordasajt egy különleges magyar tejtermék, amelyet a sajtgyártás melléktermékeként visszamaradt tejsavóból készítenek. Bár kevésbé ismert, mint a túró vagy a trappista, az ordasajt egy tradicionális, természetes és fehérjében gazdag alapanyag, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a háztartásokban és kézműves piacokon.
Készítése során a tejsavót felhevítik, amíg a benne lévő albumin és globulin fehérjék kicsapódnak. Ezután a sűrűsödött részt leszűrik, formába öntik, és természetes módon lecsöpögtetik. Az így kapott sajt világos színű, morzsalékos és enyhén édeskés-savanykás ízvilágú, ami eltér a klasszikus érlelt sajtoktól.
Az ordasajt felhasználása változatos: fogyasztható magában, kenyérre kenve, fűszerekkel összekeverve, salátákba morzsolva vagy túrós ételek (pl. rakottak, rétesek) helyettesítőjeként. Sokan desszertként mézzel, dióval is kedvelik.
Ha valódi, házias alapanyagot keresel, amely fehérjében gazdag, adalékmentes és sokféleképpen felhasználható, az ordasajt kiváló választás. Íze és beltartalma egyedülállóvá teszi a magyar tejtermékek sorában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.