Pucolt tigrismogyoró egy rusztikus tálban konyhapulton

Tigrismogyoró: Az ősi superfood, ami újra hódít az egészséges táplálkozásban

Pucolt tigrismogyoró egy rusztikus tálban konyhapulton

A tigrismogyoró, más néven földimandula vagy chufa, egy ősi, mégis napjainkban újra felfedezett szuperélelmiszer. Bár nevében szerepel a „mogyoró” szó, valójában egy gumós növény (Cyperus esculentus), mely rendkívül gazdag rostokban, ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban.

A tigrismogyoró fogyasztása már az ókori Egyiptomban is elterjedt volt, de manapság főként az egészséges életmód hívei és a gluténmentes étrendet követők körében egyre népszerűbb. A gumókat szárítva és pucolva forgalmazzák, és számos formában felhasználhatóak, például lisztként, ital formájában (horchata) vagy egyszerű rágcsálnivalóként.

Tigrismogyoró előnyei és tápanyagtartalma

A tigrismogyoró kiváló élelmirost-forrás, ami támogatja az emésztést és elősegíti a teltségérzet kialakulását. Emellett:

  • Gazdag E-vitaminban, amely antioxidáns hatású.
  • Magas a kálium-, magnézium- és vastartalma.
  • Támogatja a szív- és érrendszer egészségét a benne található egészséges zsírsavaknak köszönhetően.
  • Természetes gluténmentes alapanyag, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  • Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek számára is előnyös.

100 grammban akár 10 gramm rost is található, ami jelentősen hozzájárul a napi rostbevitelhez.

Felhasználási lehetőségek

A tigrismogyoró számtalan formában alkalmazható:

  • Pucolt egészben – natúr nassolnivalóként.
  • Tigrismogyoró lisztként – gluténmentes süteményekhez, palacsintákhoz, kenyerekhez.
  • Horchata italhoz – népszerű spanyol eredetű növényi tej alternatíva.
  • Müzlibe, smoothie-ba keverve – extra rost és ásványi anyag forrásként.

Tipp: ha beáztatod fogyasztás előtt, puhább és édesebb lesz!

Tigrismogyoró vagy földimandula – ugyanaz?

Igen! A tigrismogyoró számos néven ismert, attól függően, hogy hol használják: chufa, földimandula, yellow nutsedge – mind ugyanarra a növényre utal. A sokféle elnevezés is mutatja, milyen széles körben használják különféle kultúrákban.

Egészség és diéta

A tigrismogyoró fogyasztása nemcsak egészséges, de kiválóan beilleszthető számos diétába is, például:

  • gluténmentes étrend
  • vegán és vegetáriánus étrend
  • alacsony FODMAP diéta
  • cukorbeteg-barát táplálkozás

Magas tápértéke és változatos felhasználása miatt a tigrismogyoró egyre népszerűbb alapanyag nemcsak otthon, hanem az egészségtudatos éttermek konyháiban is.

Tápérték 100 g tigrismogyoróban:
Kalória: 450 kcal
Fehérje: 4.5 g
Zsír: 23.0 g
– Telített zsír: 5.3 g
Szénhidrát: 46.3 g
– Cukor: 21.8 g
Rost: 9.7 g
Nátrium: 28 mg
Kálium: 915 mg
Kalcium: 70 mg
Magnézium: 80 mg
Vas: 3.2 mg
E-vitamin: 15 mg
C-vitamin: 1 mg
B1-vitamin: 0.5 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
Folsav: 35 µg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 5 IU