Chislic Doughnut frissen tĂĄlalva

Chislic Doughnut

A Chislic Doughnut egy kĂŒlönleges fĂĄnk, amely DĂ©l-Dakota hĂ­res chislic hĂșsĂĄt ötvözi az Ă©des sĂŒlt tĂ©sztĂĄval. A chislic eredetileg egy fƱszeres, sĂŒlt marhahĂșsbĂłl kĂ©szĂŒlt falatka, amelyet leggyakrabban sĂłs snackkĂ©nt fogyasztanak. Ebben a receptben egy merĂ©sz lĂ©pĂ©ssel ezt a hĂșsos kĂŒlönlegessĂ©get egy Ă©des, porhanyĂłs fĂĄnkba töltöttĂŒk, hogy egyedĂŒlĂĄllĂł sĂłs-Ă©des Ă­zkombinĂĄciĂłt hozzunk lĂ©tre. A puha tĂ©szta Ă©s a fƱszeres hĂșs pĂĄrosĂ­tĂĄsa garantĂĄltan meglepi Ă©s elbƱvöli az Ă­zlelƑbimbĂłkat!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 300 g Liszt
⭕ 30 g Kristálycukor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 7 g SzĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑ
⭕ 150 ml Meleg tej
⭕ 1 db Tojás
⭕ 50 g Olvasztott vaj
⭕ 1 tk. Vaníliakivonat
⭕ 150 g MarhahĂșs (chislic stĂ­lusban, kockĂĄra vĂĄgva)
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 1 tk. Paprika
⭕ 100 g Porcukor
⭕ 500 ml Olaj (sĂŒtĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sĂłt Ă©s a szĂĄrĂ­tott Ă©lesztƑt.

    Ügyelj arra, hogy a hozzĂĄvalĂłk szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱek legyenek, Ă­gy az Ă©lesztƑ jobban aktivĂĄlĂłdik.

    2

    A meleg tejet öntsd a szåraz hozzåvalókhoz, majd add hozzå a tojåst, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megölheti az Ă©lesztƑt. Langyos tej az ideĂĄlis.

    3

    Keverd össze az összetevƑket, majd dagaszd a tĂ©sztĂĄt 8-10 percig, amĂ­g rugalmas Ă©s homogĂ©n nem lesz.

    A dagasztĂĄs fontos a megfelelƑ ĂĄllag elĂ©rĂ©sĂ©hez. Ha gĂ©ppel dagasztod, rövidebb idƑ is elegendƑ lehet.

    4

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s hagyd kelni meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A kelesztĂ©shez ideĂĄlis hely a sĂŒtƑ, alacsony hƑfokon, vagy egy meleg radiĂĄtor közelĂ©ben.

    5

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a chislic hĂșst: a marhahĂșst kockĂĄzd fel, fƱszerezd fokhagymaporral Ă©s paprikĂĄval, majd sĂŒsd forrĂł serpenyƑben 2-3 percig, amĂ­g kĂ©rget kap.

    A hĂșst ne sĂŒsd tĂșl, mert kiszĂĄradhat. A kĂ©rgesĂ­tĂ©s elegendƑ, a sĂŒtĂ©s majd a fĂĄnkban fejezƑdik be.

    6

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt kb. 1 cm vastagsĂĄgĂșra, majd egy pohĂĄrral vagy fĂĄnkszaggatĂłval szaggass ki köröket.

    A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert akkor nem lesz elĂ©g hely a töltelĂ©knek.

    7

    Minden tĂ©sztakorong közepĂ©be helyezz egy kevĂ©s chislic hĂșst, majd hajtsd fĂ©lbe Ă©s zĂĄrd le a szĂ©leit, hogy a töltelĂ©k bent maradjon sĂŒtĂ©s közben.

    A szĂ©leket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelĂ©k ne szivĂĄrogjon ki sĂŒtĂ©s közben. HasznĂĄlhatsz egy villĂĄt is a lezĂĄrĂĄshoz.

    8

    A töltött fĂĄnkokat helyezd sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tĂĄlcĂĄra, Ă©s takard le egy tiszta konyharuhĂĄval. Hagyd Ƒket tovĂĄbbi 30 percig kelni.

    Ez a mĂĄsodik kelesztĂ©s segĂ­t, hogy a fĂĄnkok mĂ©g könnyebbek Ă©s levegƑsebbek legyenek.

    9

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fånkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen åll.

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©nek pontosnak kell lennie. Ha tĂșl alacsony, a fĂĄnkok megszĂ­vjĂĄk magukat olajjal. Ha tĂșl magas, gyorsan megĂ©gnek.

    10

    SĂŒsd a töltött fĂĄnkokat oldalankĂ©nt 2-3 percig, amĂ­g aranybarna nem lesz. HasznĂĄlj szƱrƑkanalat a kiszedĂ©shez, majd helyezd Ƒket papĂ­rtörlƑre, hogy felszĂ­vja a felesleges olajat.

    Ne sĂŒsd tĂșl a fĂĄnkokat, mert kiszĂĄradhatnak. A szƱrƑkanĂĄl segĂ­t eltĂĄvolĂ­tani a felesleges olajat.

    11

    A kész fånkok tetejét porcukorral hintsd meg, és tålald frissen, hogy a töltelék szaftos maradjon.

    A porcukor helyett készíthetsz måzat is, ha sƱrƱbb bevonatot szeretnél. A frissen tålalås a legjobb, mert a töltelék még meleg és szaftos.