Fahéjas Kheer mandulával és mazsolával

Fahéjas Kheer

A Kheer egy tradicionális indiai desszert, amit rizsből és tejből készítenek. Az édesség gazdag és tápláló, és különböző fűszerekkel, például fahéjjal és sáfránnyal ízesítik. Eredetileg egy ünnepi étel, amit gyakran tálalnak különleges alkalmakra, mint például a Diwali. A fahéjas változata igazi különlegesség, hiszen a fahéj meleg és aromás íze tökéletesen illik a tej édességéhez és a rizs krémes textúrájához.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 35 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Rizs
750 ml Tej
50 g Cukor
1 tk. Fahéj
30 g Mandula
20 g Raisins (Mazsola)
200 ml Víz
1 csipet Sáfrány

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsük le, majd egy nagy lábasba tegyük és adjunk hozzá 200 ml vizet. Főzzük alacsony lángon, amíg a rizs megpuhul, körülbelül 10-15 percig.

    Az öblítés segít eltávolítani a rizsben lévő felesleges kemikáliákat és keményítőket, így a kheer krémesebb lesz.

    2

    Miután a rizs megpuhult, öntsük bele a tejet és a cukrot, majd főzzük alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, hogy ne égjen le.

    Folyamatos kevergetéssel elkerülhetjük, hogy a rizs odakapjon, és sima, krémes állagot kapunk.

    3

    Adjunk hozzá egy csipet fahéjat és sáfrányt. Hagyjuk, hogy a fűszerek jól összeérjenek a tejjel és a rizzsel, körülbelül 10 percig.

    A fahéj és a sáfrány egyedi, aromás ízeket ad a desszertnek, míg a sáfrány különleges színt is kölcsönöz neki.

    4

    A mazsolát és a durvára vágott mandulát adjuk hozzá, és keverjük bele a kheerbe. Főzzük még 5-10 percig, amíg minden hozzávaló jól összeér.

    A mandula ropogóssága és a mazsola édessége kiválóan illik a tej desszert lágy, krémes állagához.

    5

    A kész kheer-t hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk hidegen vagy szobahőmérsékleten.

    A kheer ízét a legjobban hidegen élvezhetjük, mivel a fűszerek és a rizs ízei jobban összeérnek.