Obwarzanek pancake mákkal vagy szezámmaggal tálalva

Obwarzanek pancake

Az Obwarzanek pancake a híres lengyel Obwarzanek péksütemény ihletésére készült, amely egy forrázott és sütött gyűrű alakú tészta. A hagyományos Obwarzanek Krakkó egyik legismertebb utcai étele, amelyet évszázadok óta készítenek és árulnak a helyi piacokon. Ez a változat a klasszikus textúrát idézi, de serpenyőben sült, így gyorsabban elkészíthető és különleges ropogós állagot kap. A mákkal vagy szezámmaggal megszórt tészta enyhén sós vagy édes kiegészítéssel is fogyasztható, így tökéletes reggelire vagy snackként.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
1 db Tojás
150 ml Tej
30 g Vaj (olvasztva)
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
20 g Cukor
20 g Mák vagy szezámmag (szóráshoz)
500 ml Víz (forrázáshoz)
50 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót.

    A sütőport érdemes a liszttel együtt átszitálni, így egyenletesebben elkeveredik és a palacsinták szebben megemelkednek.

    2

    Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a tejet, majd keverd simára a tésztát.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összeáll a tészta. Ne keverd túl, csak amíg a száraz és nedves hozzávalók össze nem állnak.

    3

    Oszd a tésztát 4 részre, majd mindegyikből sodorj hosszúkás rudakat.

    A tészta legyen egyenletes vastagságú, hogy a palacsinták egyformán süljenek meg.

    4

    Formázd őket gyűrű alakúra, majd forrázd őket forró vízben 20-30 másodpercig, amíg kissé megkeményednek.

    A forrázás segít a palacsintáknak megtartani a formájukat és ropogósabbá válni. Ne hagyd túl sokáig a vízben, mert széteshetnek.

    5

    Szedd ki a forrázott tésztákat, csepegtesd le őket, majd szórd meg mákkal vagy szezámmaggal.

    A mákot és szezámmagot enyhén pirítsd meg, hogy intenzívebb legyen az ízük.

    6

    Melegíts olajat egy serpenyőben közepes lángon.

    Az olaj legyen elég forró, de ne füstöljön, különben a palacsinták gyorsan megégnek.

    7

    Süsd a tésztagyűrűket aranybarnára, oldalanként 2-3 percig.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert a palacsinták nem sülnek egyenletesen meg.

    8

    Papírtörlőre szedd ki őket, hogy a felesleges olajat leitassa.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a palacsinták kevésbé lesznek zsírosak.

    9

    Tálald frissen, enyhén megsózva vagy akár édes feltéttel is kínálhatod.

    Kínálhatod lekvárral, mézzel, nutellával vagy akár tejszínhabbal is.