Kolbászos cannelloni paradicsomszósszal és sajttal tálalva

Olaszos kolbászos cannelloni

A cannelloni az olasz konyha klasszikus töltött tésztája, amely a 20. század elején vált ismertté Nápoly és Bologna környékén. A hagyományos változatokat húsos vagy spenótos töltelékkel készítették, de az olaszos kolbásszal töltött verzió új, pikáns fordulatot ad a receptnek. A recept titka a kolbász fűszeres aromájában és a lassan főzött paradicsomszószban rejlik. A cannelloni elkészítése ugyan igényel egy kis türelmet, de a végeredmény minden falatért kárpótol. Ez az étel tökéletes választás vasárnapi családi ebédekre, baráti vacsorákra vagy ünnepi alkalmakra. Tipp: a töltelék variálható csípős kolbásszal vagy akár grillezett zöldségekkel is, hogy vegetáriánus változatban is élvezhető legyen. Ahogy sül a sajt a tetején, az illat betölti a konyhát és étvágyat csinál – garantáltan mindenkit az asztalhoz vonz!

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
12 db Cannelloni tészta
400 g Olasz kolbász (hámozott, darált)
200 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
400 ml Paradicsompüré
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Szárított bazsalikom
1 tk. Szárított oregánó
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: hámozd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát, reszeld le a mozzarellát és a parmezánt. A kolbászt húzd ki a bélből és morzsold szét.

    A kolbász helyett használhatsz darált marhahúst vagy sertéshúst is, de a kolbász pikáns íze különleges aromát ad az ételnek.

    2

    Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az aprított vöröshagymát és párold üvegesre közepes lángon, kb. 3-4 percig.

    Ne pirítsd meg a hagymát, csak párold üvegesre, hogy ne égjen meg és ne legyen keserű íze.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, keverd meg, majd add hozzá a kolbászhúst. Süsd 6-8 percig, amíg morzsás állagúra sül és szépen megpirul.

    A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég. A kolbászt alaposan pirítsd meg, hogy kiengedje a zsírját és finomabb legyen.

    4

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, fűszerezd bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal. Főzd 10 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd vedd le a tűzről és hagyd picit hűlni.

    Használhatsz friss bazsalikomot és oregánót is, de ebben az esetben a főzési idő végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját. Egy kevés cukor ellensúlyozhatja a paradicsompüré savasságát.

    5

    A kihűlt töltelékhez keverd hozzá a reszelt mozzarella sajt felét. Ez biztosítja a krémes tölteléket, ami nem folyik ki sütés közben.

    A mozzarella helyett használhatsz ricottát is, ha krémesebb tölteléket szeretnél.

    6

    Töltsd meg a cannelloni csöveket a húsos keverékkel. Tipp: használj kis kanalat vagy habzsákot, hogy a töltés gyors és tiszta legyen!

    Ha nincs habzsákod, egy simítózáras zacskó sarkát levágva is készíthetsz ideiglenes habzsákot.

    7

    Helyezd a megtöltött csöveket egy kivajazott vagy enyhén olajozott tepsibe. Öntsd le a maradék paradicsomszósszal, majd szórd meg a maradék mozzarellával és parmezánnal.

    A paradicsomszósz helyett használhatsz besamel mártást is, ha gazdagabb ízt szeretnél.

    8

    Fedd le alufóliával, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig. Ezután vedd le a fóliát, és süsd további 10 percig, hogy a sajt szépen megpiruljon a tetején.

    Ha a sajt túl gyorsan pirul, takard le alufóliával, és süsd tovább, amíg a cannelloni teljesen megpuhul.

    9

    Miután megsült, hagyd pihenni 5-10 percig, hogy a szeletek jobban egyben maradjanak. Tálaláskor díszítheted apróra vágott friss petrezselyemmel.

    A petrezselyem helyett használhatsz bazsalikomot is, ha intenzívebb ízt szeretnél.