Az alakor búza, vagy más néven einkorn (Triticum monococcum), az egyik legősibb ismert gabonaféle, amelyet már több mint 10 000 éve termesztettek a Közel-Keleten. Ez az ősbúza napjainkban újra előtérbe kerül, mivel kiemelkedő tápértékkel rendelkezik, és könnyebben emészthető a modern búzafajtákhoz képest.
Az alakor teljes értékű gabona, amely antioxidánsokban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Bár tartalmaz glutént, annak szerkezete egyszerűbb, kevésbé terheli a szervezetet. Főbb előnyei:
Az alakor liszt kiválóan alkalmas kenyerek, sütemények, palacsinta és tésztafélék készítésére. Diós, enyhén édes íze különleges karaktert ad az ételeknek. Teljes kiőrlésű formában még értékesebb rostforrásként szolgál. A gabonaszemeket akár főzve köretként is fogyaszthatjuk.
Az alakor kiválóan bírja a szárazságot, ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, ezért termesztése kevesebb vegyszerrel jár. Ezért környezetbarát, fenntartható választás a modern ökológiai mezőgazdaság számára is.
A alakor búza tehát nemcsak egy egészséges, tápláló és ízletes alapanyag, hanem a természetes táplálkozás és a fenntartható jövő egyik pillére is lehet. Érdemes újra felfedezni ezt az ősi gabonát a mindennapi étrendben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.