Friss arónia bogyók természetes állapotban, felvágva és egészben

Arónia bogyó – A szupergyümölcs, amely tele van antioxidánsokkal

Friss arónia bogyók természetes állapotban, felvágva és egészben

Az arónia bogyó (más néven chokeberry) egy sötétlila, apró méretű gyümölcs, amelyet elsősorban magas antioxidáns-tartalma miatt tartanak nagy becsben. Eredetileg Észak-Amerikából származik, de ma már Európában is széles körben termesztik – különösen a bio- és egészségtudatos gazdálkodásban.

A friss arónia bogyó íze enyhén fanyar, összehúzó hatású, hasonló a fekete áfonyához vagy szederhez, de intenzívebb, szárazabb karakterrel. Frissen ritkábban fogyasztják önmagában, de turmixokhoz, lekvárokhoz, szószokhoz és étrendkiegészítőkhöz kiválóan alkalmas.

Miért különleges az arónia bogyó?

  • Magas ORAC-érték: A világ egyik legerősebb antioxidáns gyümölcse, megelőzve az áfonyát, gojit vagy acait is.
  • Polifenolokban és antocianinokban gazdag: Hozzájárul a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez.
  • Immunerősítő hatás: Támogatja a szervezet természetes védekezőképességét.
  • Gyulladáscsökkentő: Jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre, anyagcserére.

A nyers arónia bogyó turmixként, smoothieként, dzsemként, gyümölcsléként vagy porrá őrölve is fogyasztható. Hőkezelés nélkül megőrzi maximális tápanyagtartalmát, így érdemes hidegen feldolgozni.

Felhasználási javaslat

  • Turmixok, smoothie-k
  • Gyümölcslé, szörp
  • Aszalt formában snackként
  • Joghurtba, zabkásába keverve
  • Immunerősítő keverékek részeként

Tárolás

Frissen hűtőben tárolva 3–5 napig tartható el. Fagyasztva hosszabb ideig is megőrzi értékes hatóanyagait. Aszalva vagy porrá őrölve is kiválóan tárolható.

Összefoglalva: a friss arónia bogyó egy kiemelkedően egészséges, természetes immunerősítő, amely nyersen is jól felhasználható, különösen antioxidánsban gazdag étrend kialakításához.

Tápérték 100 g friss arónia bogyóban:
Kalória: 47 kcal
Fehérje: 1.4 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 9.6 g
Cukor: 3.9 g
Rost: 5.3 g
Kálium: 162 mg
Kalcium: 30 mg
Magnézium: 14 mg
Vas: 1.2 mg
Cink: 0.3 mg
C-vitamin: 21 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.5 mg
Folsav: 14 µg
A-vitamin: 214 IU
D-vitamin: 0 IU