Árpakorpa kerámia tálban és szétszórva fa konyhai felületen

Árpakorpa – Az emésztést segítő, tápanyagban gazdag gabonahéj

Árpakorpa kerámia tálban és szétszórva fa konyhai felületen

Az árpakorpa a hántolatlan árpaszem külső rétegéből származik, amelyet a feldolgozás során választanak le. Ez a rész tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot, így az árpakorpa értékes és természetes összetevője lehet egy rostban gazdag, egészségtudatos étrendnek.

Az árpakorpa hasonlóan felhasználható, mint más korpafélék (pl. búza-, zab-, rizskorpa), ugyanakkor egyedi tulajdonságai és kellemes, enyhén diós íze miatt egyre népszerűbb a gasztronómiában és a dietetikában is.

Felhasználása a konyhában

  • Sütéshez – kenyér, muffin, pogácsa vagy házi müzliszelet dúsításához.
  • Reggelihez – zabkásához, turmixhoz, joghurthoz keverve.
  • Levesek, főzelékek sűrítésére.
  • Panírozáskor zsemlemorzsa helyettesítésére.
  • Vegán fasírtok és töltelékek rostnövelőjeként.

Az árpakorpa semleges vagy enyhén diós aromája miatt jól illeszkedik az édes és sós ételekhez egyaránt. Fontos azonban, hogy folyadékkal együtt fogyasszuk, mert rosttartalma csak úgy fejti ki teljes hatását.

Tápanyag- és élettani előnyei

Az árpakorpa kiemelkedő élelmi rosttartalommal rendelkezik, főként oldhatatlan rostokat tartalmaz, melyek:

  • támogatják a bélmozgást és a rendszeres emésztést,
  • csökkenthetik a koleszterinszintet,
  • elősegítik a jóllakottságérzetet, így diétákban is hasznosak,
  • kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, lassítják a szénhidrátok felszívódását.

Ezen kívül tartalmaz:

  • B-vitaminokat (főleg B1, B2 és B3),
  • vasat, magnéziumot, foszfort, cinket,
  • növényi fehérjéket – természetes formában.

Gluténtartalma miatt gluténérzékenyek számára nem ajánlott, de minden más esetben jól beépíthető a napi étrendbe.

Tárolás és elérhetőség

Az árpakorpa száraz, jól zárható edényben sokáig megőrzi frissességét. Érdemes fénytől védett, hűvös helyen tartani, hogy megakadályozzuk az avasodást.

Kapható bioboltokban, malmok termékei között, reformélelmiszer-áruházakban és egyes szupermarketek egészséges termékeket kínáló polcain is.

Az árpakorpa egy olcsó, természetes és hatékony alapanyag az egészséges étrend kiegészítéséhez – különösen, ha célunk a rostbevitel növelése és a bélrendszer támogatása.

Tápérték 100 g árpakorpában:
Kalória: 216 kcal
Fehérje: 14.0 g
Zsír: 5.3 g
Szénhidrát: 53.0 g
Rost: 43.0 g
Cukor: 0.8 g
Kalcium: 70 mg
Vas: 9.2 mg
Magnézium: 300 mg
Kálium: 1100 mg
Foszfor: 850 mg
Cink: 6.5 mg
B1-vitamin: 0.85 mg
B2-vitamin: 0.38 mg
B3-vitamin: 5.5 mg
Folsav: 55 µg
E-vitamin: 1.2 mg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU