Az aszkorbinsav, ismertebb nevén C-vitamin, egy vízben oldódó szerves sav, amely számos élelmiszer-technológiai és táplálkozási célt szolgál. Finom, fehér por formájában szokás alkalmazni, és kiemelkedő antioxidáns hatással bír, emellett fontos tápanyag és adalékanyag egyaránt.
Az élelmiszeriparban az aszkorbinsavat elsősorban mint antioxidáns (E300 jelzéssel) használják. Megakadályozza a termékek barnulását, oxidációját és hosszabb eltarthatóságot biztosít. Gyakori felhasználási területek:
Az aszkorbinsav elengedhetetlen a szervezet számára, mivel a test nem képes előállítani. Fő funkciói közé tartozik a kollagénképződés, az immunrendszer támogatása, valamint a vas felszívódásának elősegítése. Hiánya skorbutot okozhat, míg rendszeres bevitele erősíti a szervezet ellenálló képességét.
Az aszkorbinsavat házilag is gyakran használják:
Az aszkorbinsav port száraz, hűvös helyen érdemes tartani, jól zárható edényben, fénytől védve. Kis mennyiség is elegendő, hiszen koncentrált formában alkalmazzuk.
A aszkorbinsav tehát nem csupán vitamin, hanem hatékony és biztonságos antioxidáns is, mely számos módon beilleszthető a háztartási és ipari használatba egyaránt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.