A chiaolaj a Salvia hispanica magjaiból hidegen sajtolt, rendkívül értékes növényi olaj, amely kiemelkedően gazdag omega-3 zsírsavakban. Szuperélelmiszerként tartják számon, mivel különösen magas az alfa-linolénsav (ALA) tartalma, amely hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez, a gyulladások csökkentéséhez és a sejtmembránok megfelelő működéséhez.
A chiaolaj az egyik leggazdagabb növényi eredetű ALA-forrás. Emellett antioxidáns hatású polifenolokat, E-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Fogyasztása napi szinten segíthet a gyulladásos betegségek, koleszterinszint és vércukorszint szabályozásában.
Hidegen sajtolt olajként nem alkalmas hevítésre vagy sütésre, mivel magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalma hő hatására sérül. Felhasználása:
Íze enyhén diós, lágy, így nem dominálja az étel karakterét.
A chiaolaj oxidációra hajlamos, ezért mindig sötét üvegben, hűtőben tároljuk, felbontás után 2–3 hónapon belül használjuk fel. Használat után mindig zárjuk vissza légmentesen, hogy elkerüljük az avasodást.
Összefoglalva: a chiaolaj egy tápanyagdús, prémium növényi olaj, amely kiváló választás lehet egészségtudatos táplálkozáshoz és napi omega-3 bevitel természetes forrásaként.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.