Pörkölt cikóriakávé szemcsék és szárított cikóriagyökér fakanálban és tálban

Cikóriakávé – A természetes, koffeinmentes kávéalternatíva

Pörkölt cikóriakávé szemcsék és szárított cikóriagyökér fakanálban és tálban

A cikóriakávé egy koffeinmentes, növényi eredetű italpor, amely a cikóriagyökér pörkölésével és őrlésével készül. Ez az évszázadok óta használt kávéalternatíva különösen népszerű azok körében, akik szeretnék csökkenteni koffeinbevitelüket, vagy egészségtudatos étrendet követnek.

A cikória (Cichorium intybus) gyökeréből nyert por gazdag rostokban, inulinban és antioxidánsokban. Íze enyhén kesernyés, karamellás, földes aromákkal, mely kifejezetten hasonlít a kávéra, mégis teljesen természetes és koffeinmentes.

A cikóriakávé előnyei

  • Koffeinmentes: ideális választás esti fogyasztásra, gyermekeknek vagy koffeinérzékenyeknek.
  • Gazdag inulinban: természetes prebiotikum, támogatja a bélflórát.
  • Emésztést segítő hatás: enyhén hashajtó hatású, javítja az anyagcserét.
  • Nem savasítja a gyomrot: szemben a fekete kávéval, kíméletesebb az emésztőrendszerhez.
  • Számos mikrotápanyagot tartalmaz: vasat, kalciumot, mangánt és B-vitaminokat is.

Felhasználás a gasztronómiában

A cikóriakávé vízzel, tejjel vagy növényi italokkal forrázva fogyasztható – az íze mély, pörkölt jegyeket hordoz, hasonlóan az eszpresszóhoz. Használható továbbá sütikben, fagylaltban, kávéízesítésű desszertekben is, ahol természetes ízfokozóként viselkedik.

Számos instant és főzhető formában elérhető: granulált, őrölt vagy filteres kiszerelésben. A hagyományos cikóriakávé lassú főzést igényel, míg az instant változat gyorsan elkészíthető, így minden élethelyzethez kínál megoldást.

Tárolás és minőségmegőrzés

A cikóriakávét hűvös, száraz, légmentes tárolás mellett sokáig megőrzi minőségét. Fontos, hogy ne kerüljön nedvesség a csomagolásba, mert aromavesztéshez vezethet.

A cikóriakávé nem csak egy kávépótló – hanem egy önálló, értékes alapanyag, mely egészséges és fenntartható alternatívája lehet a hagyományos kávénak.

Tápérték 100 g pörkölt cikóriakávéban:
Kalória: 310 kcal
Fehérje: 4.0 g
Zsír: 0.8 g
Szénhidrát: 70.0 g
Cukor: 5.6 g
Rost: 30.0 g
Inulin: 30.0 g
Koffein: 0 mg
Kálium: 420 mg
Kalcium: 100 mg
Foszfor: 60 mg
Vas: 1.5 mg
B1-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 0.6 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
Folsav: 30 µg