Egész és felvágott citrancs gyümölcsök rusztikus fa felületen

Citrancs – A legnagyobb citrusféle, ami frissít és erősít

Egész és felvágott citrancs gyümölcsök rusztikus fa felületen

A citrancs, más néven pomelo (Citrus maxima), a legnagyobb méretű citrusféle, amely Délkelet-Ázsiából származik. Hatalmas méretével, vastag héjával és enyhén édes-savanykás ízű gyümölcshúsával kitűnik a citrusfélék közül. A citrancs kiváló C-vitamin-forrás, frissítő és alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, amely különösen hasznos az immunrendszer támogatásában és az emésztés serkentésében.

A citrancs egészségügyi előnyei

A citrancs rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami támogatja az immunrendszert, és antioxidáns hatású. Emellett magas a rosttartalma, ami segíti a bélműködést és teltségérzetet biztosít. Tartalmaz B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot is. Rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás szabályozásában és csökkentheti a koleszterinszintet.

  • Magas C-vitamin-tartalom – immunerősítő és antioxidáns hatás.
  • Rostban gazdag – segíti az emésztést, csökkenti az éhségérzetet.
  • Alacsony kalóriatartalom – ideális fogyókúrás étrendbe.
  • Kálium- és magnéziumtartalma támogatja a szív- és izomműködést.
  • B-vitaminokban gazdag – segíti az idegrendszer normál működését.

Citrancs a konyhában

A citrancs nyersen, salátákban, gyümölcstálakban fogyasztva a leggyakoribb. Gyümölcshúsából frissítő italok, smoothie-k, szószok, chutney-k is készíthetők. Jól párosítható csirkével, garnélával, zöldfűszerekkel, vagy akár csokoládéval is. A vastag héj kandírozva is felhasználható.

Tárolás és érettség

A citrancs hosszabb ideig eltartható hűvös, száraz helyen. Éretten a gyümölcs kissé puhává válik, illatos és jól hámozható. Belseje sárgás, rózsaszínes vagy világoszöldes lehet – mindegyik változat tápanyagban gazdag.

A citrancs tehát egy nagyméretű, tápláló citrusféle, amely nemcsak frissítő és finom, hanem vitaminokban és rostban gazdag választás az egészséges táplálkozáshoz.

Tápérték 100 g citrancsban:
Kalória: 38 kcal
Fehérje: 0.8 g
Zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 9.6 g
Cukor: 7.5 g
Rost: 1.0 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 216 mg
Kalcium: 4 mg
Magnézium: 6 mg
Vas: 0.1 mg
Cink: 0.05 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.02 mg
B3-vitamin: 0.2 mg
B6-vitamin: 0.04 mg
Folsav: 8 µg
A-vitamin: 8 IU
C-vitamin: 61 mg
D-vitamin: 0 IU